LUMATIKKA+ 3: Opitaan matematiikkaa tutkien

LUMATIKKA+ 3: Opitaan matematiikkaa tutkien –kurssin kevään 2025 oppimisympäristöön DigiCampuksessa pääset tästä linkistä. Ohjeet DigiCampukseen kirjautumisesta ja itserekisteröitymisestä löydät sivulta Verkkokoulutukset. Tältä sivulta löydät puolestaan tarkemman kuvauksen kurssin sisällöistä ja suorittamisesta.
Kurssin sisältö
Kurssilla innostutaan tutkivasta oppimisesta ja ongelmanratkaisusta! Kurssin oppien myötä oppijasikin pääsevät huomaamaan, miten hauskaa ja hyödyllistä matematiikan opiskelu voi olla tutkivan oppimisen ja ongelmalähtöisen opiskelun avulla. Avoimien ongelmien ratkaisemisen, tutkivan työskentelyn sekä virheiden kautta oppimisen avulla on mahdollista lisätä myönteisiä oppimisasenteita, oppijoiden minäpystyvyyden tunnetta ja järjestelmällisten työtapojen käyttöä ongelmien ratkaisemiseksi. Avoimien ongelmien ratkaisutuokioilla ja ratkaisustrategioiden oppimisella vahvistuu kyky kohdata todellisen elämän haasteita ja ratkoa niitä.
Kurssin teemat ja sisällöt pohjautuvat kansainväliseen ja kansalliseen tutkimukseen ongelmanratkaisun ja tutkivan oppimisen opettamisesta. Kurssi tarjoaa kuitenkin myös käyttöösi käytännönläheisiä ideoita ja valmiita tehtäviä ongelmanratkaisutuokioihin sekä niiden ohjaamiseen. Kurssin aikana annetaan mahdollisuus havainnoida omaa ja oppijoiden työskentelyä käytännössä.

Kohderyhmä
Kurssi on suunnattu niille varhaiskasvatuksen, perusopetuksen ja toisen asteen opetushenkilöstölle, jotka opettavat matematiikkaa. Kurssin voi suorittaa kuitenkin myös kuka tahansa muu ongelmanratkaisun opettamisesta kiinnostunut.
Suorittaminen
Kurssiin kuuluu teoriaosuus ja käytännön opetuksen kehittäjä -osuus. Voit katsella sisältöjä, suorittaa pelkän teorian tai myös opetuskokeilun, jolloin saat eniten irti kurssista. Itseopiskelukurssin voi aloittaa haluamanaan ajankohtana ja edetä omassa tahdissa.
Teoriaosio sisältää asiantuntijavideoita ja -tekstejä. Pienet keskustelutehtävät herättelevät pohtimaan. Opetuksen kehittäjä -osiossa on mahdollista toteuttaa kaksi opetuskokeilua. Ensimmäisessä opetuskokeilussa pidät oppijoillesi ongelmanratkaisutuokion, johon löydät valmiita ideoita pulmapankistamme. Toinen käytännön opetuskokeilu suunnitellaan ja toteutetaan tutkivan oppimisen 5E-mallin mukaisesti. Voit teettää opetuskokeilun työn ohessa omassa opetusryhmässäsi. Voit halutessasi toteuttaa sen myös yhdessä kollegan kanssa. Jos et ole parhaillaan työelämässä, hyödynnä opetuskokeiluun esimerkiksi kollegasi ryhmää tai teetä kokeilu vaikkapa sukulaislapselle. Voit kuitenkin osallistua kurssille myös ilman aikomusta suorittaa opetuskokeilu.
Kurssi päättyy teoriatestiin, joka sisältää kysymyksiä läpikäymistäsi teoriamateriaaleista. Hyväksytyn teoriatestin jälkeen saat ladattua itsellesi kurssidiplomin.
Oman opiskelun helpottamiseksi voit tutustua kurssin suorittamiseen kuluvaan suuntaa-antavaan aika-arvioon:
Arvioitu suoritusaika | Tehtävä |
---|---|
10–13 h. 3–5 h. | Osat 1–5. Ongelmanratkaisutuokion ongelmatehtävän valinta, valmistelu ja opetuskokeilutoteutus (Opetuksen kehittäjä-osuus). |
5–8 h 6–18 h | Osat 6–8. Tutkivan oppimisen 5E-kokeilun suunnittelu ja toteuttaminen (Opetuksen kehittäjä-osuus). |
0,5–1 h. 0,5–2 h. | Osat 9–11. Teoriatesti kurssin teoriaosuudesta ja kurssin päätös. |
Tavoitteet
Teoriaosaajan tavoitteet
Teoriaosuuden suorittanut
- käsittää ongelman luonteen ja ongelmanratkaisun tarpeet, ja ymmärtää, miksi ongelmanratkaisutaidot ovat merkityksellisiä ihan jokaiselle oppijalle arjessa ja tulevaisuudessa
- ymmärtää ongelmanratkaisun olevan prosessi. Ongelmilla tai matemaattisilla ratkaisuilla ei ole aina vain yhtä oikeaa ratkaisua tai mallia, minkä mukaan edetä
- ymmärtää, millainen merkitys virheillä on oppimiselle ja miten luoda kannustava virheilmapiiri
- tuntee esimerkkejä ongelmanratkaisutehtävistä, joita voi hyödyntää oppitunneilla
- tutustuu tutkivan oppimisen käsitteeseen sekä sen merkityksellisyyteen oppijalähtöisen matemaattisen ymmärryksen syventämiselle ja mielekkäälle oppimiselle
- osaa innostaa oppijoita ongelmanratkaisutehtävien pariin sekä etsimään useita ratkaisuvaihtoehtoja. Ymmärtää opettajan roolin eteenpäin kannustavana tukena sekä arvioijana. Ottaa huomioon myös ongelmanratkaisun ja tunne-elämän yhteyden.
Opetuksen kehittäjän tavoitteet
Opetuksen kehittäjä -osuuden suorittanut osaa lisäksi
- soveltaa ongelmanratkaisutuokioiden teorioita käytännössä matematiikan opetuksessaan
- hahmottaa oman opetuksen kehittämisen ja luovan työotteen merkityksen voimavaroina opetus- ja kasvatustyössä
- suunnitella, toteuttaa ja arvioida mielekkäitä ongelmalähtöisiä ja tutkivan oppimisen opetustuokioita.
Kurssin tekijät
Pääsuunnittelutiimi
- Alisa Uusi-Kilponen
- Laszlo Major
- Sanna Launiainen