UKK

Vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin kategorioittain


Tältä sivulta löydät vastauksia kysymyksiisi, jotka liittyvät LUMATIKKA+ -ohjelmaan ja sen kohderyhmään, kurssiemme suorittamiseen DigiCampus-verkko-oppimisympäristössä sekä hankemuutoksiin liittyviin asioihin.

LUMATIKKA+ -koulutus ja sen kohderyhmä

Mikä on LUMATIKKA+?

LUMATIKKA+ on päivitetty ohjelmakokonaisuus suosiota vuosina 2018–2022 niittäneestä matematiikan opetuksen ja oppimisen LUMATIKKA-täydennyskoulutuksesta. Ohjelman rahoittaa Opetushallitus vuoteen 2025 saakka. Ohjelman toteuttaa LUMA-keskus Suomi -verkosto. Itse sana LUMATIKKA muodostuu sanoista LUMA ja matikka. Sanan perässä oleva + merkitsee uutta ohjelmaamme erotuksena aiempaan koulutusohjelmaamme, joka oli rakenteeltaan ja sisällöltään jokseenkin erilainen.

Nykyinen LUMATIKKA+ -verkkokoulutusohjelma koostuu kolmesta osasta, jotka ovat (1) kaikkien asteiden opettajille ja kasvattajille yhteinen koulutusosa, (2) opetusastekohtainen osa ja (3) matematiikan erityisdidaktiikkaan perehdyttävä valinnainen osa. Koulutus on suunnattu varhaiskasvatuksen, esiopetuksen, perusopetuksen ja toisen asteen opettajille. Ohessa järjestetään myös yksittäisiä lähikoulutuksia.

Miten LUMATIKKA+ eroaa LUMATIKKA-koulutuksesta?

LUMATIKKA+ -täydennyskoulutuksessa keskiössä ovat matematiikan laaja-alaisen perusosaamisen kehittämisen tuen lisäksi erityispedagogiikka ja monipuolinen arviointi. Ohjelmaa on muutettu tästä näkökulmasta sekä sen sisältöjä päivitetty ajan mukaisiksi. Myös ohjelman laajuutta ja siten suorittamista on helpotettu, jotta se palvelisi mahdollisimman hyvin työssä käyvää opetushenkilöstöä. Hyvät aiemmat materiaalit on säilytetty, joten kaikista antoisimpia kurssit ovat heille, jotka eivät ole aiemmin käyneet LUMATIKKA-täydennyskoulutuksen kursseilla. Kursseille voi kuitenkin osallistua myös, vaikka olisi aiemmin osallistunut koulutuksiimme.

LUMATIKKA+ eroaa myös opintopisteasioissa edeltäjästään: LUMATIKKA-kurssit olivat osa Helsingin yliopiston kasvatustieteellisen tiedekunnan valinnaista kurssitarjontaa hankekauden päättymiseen saakka. Kursseja saattoi tällöin pyytää maksutta opintosuoritusrekisteriin rekisteröitäväksi. LUMA-keskus Suomen LUMATIKKA+ DigiCampus-kursseista EI voi saada opintopisteitä eikä suorituksia osaksi korkeakouluopintoja. Tämä johtuu rahoittavan tahon eli Opetushallituksen rahoitusehdoista. Tiettyjä vanhan kurssiohjelmaan rinnastettavia LUMATIKKA-kursseja voi kuitenkin vuodesta 2023 lähtien opiskella tutkinto-opiskelijana osana Helsingin yliopiston ja Åbo Akademin opintoja (lue lisää kohdasta ”Voinko saada todistuksen tai opintopisteet vanhoista LUMATIKKA-kursseista vuoden 2022 jälkeen?”).

Ketkä voivat osallistua koulutukseen?

Koulutuksiemme kohderyhmää ovat aktiivisessa työsuhteessa olevat varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen opettajat, luokanopettajat sekä matematiikan aineenopettajat ja erityisopettajat niin peruskoulussa, lukiossa kuin ammatillisessa koulutuksessa. Kaikista antoisimpia kurssimme ovat heille, jotka eivät ole aiemmin osallistuneet LUMATIKKA-täydennyskoulutukseen, sillä käytämme osittain samoja sisältöjä. Koulutukseen voi kuitenkin osallistua halutessaan myös sellainen henkilö, jolle olemme vanhoja tuttuja. Voit osallistua LUMATIKKA+ -verkkokursseille, vain oheislähikoulutuksiimme tai molempiin.

Koko verkkokurssin suorittamisessa sekä järjestämissämme lähikoulutuksissa kannattaa huomioida se, että Opetushallituksen rahoitusehtojen mukaisesti nämä on kohdennettu parhaillaan työssä olevalle opetushenkilöstölle, joka työskentelee Manner-Suomessa. Tämä tarkoittaa sitä, että muut eivät voi valitettavasti suorittaa käytännön osia tai itse organisoimiamme lähikoulutuksia. Kurssien teorioista voi kuitenkin olla hyötyä muille matematiikkaa opettaville toimijoille tai alalle suuntautuville opiskelijoille. Verkkokurssimme teoriaosuudet ovat avoinna kaikille eli hankkeessa tuotettuun materiaaliin voi kuka tahansa tutustua mistä päin maailmaa vain. Tehtävien palautuskielinä voi käyttää suomea, ruotsia tai englantia. Teoriaosuudesta voi saada myös ladattua itselleen osatodistuksen kurssista.

Opiskelijalle tiedoksi myös, että Helsingin yliopiston ja Åbo Akademin tutkinto-opiskelijoille tarjotaan vanhoihin kursseihimme pohjautuvaa LUMATIKKA-koulutusta, josta voi saada rekisteröityä opintopisteitä. Helsingin yliopiston LUMATIKKA-kurssit ovat suoritettavissa kurssimaksua vastaan avoimen väylän kautta. Helsingin yliopiston ja Åbo Akademin kurssit järjestetään kuitenkin erillisessä, yliopiston omassa, oppimisympäristössä. Lue lisää: Vanhat LUMATIKKA-kurssit. LUMA-keskus Suomen LUMATIKKA+ DigiCampus-kursseista EI voi saada opintopisteitä eikä suorituksia osaksi korkeakouluopintoja.

Maksaako LUMATIKKA+ -koulutukseen osallistuminen?

LUMATIKKA+ -hanketta rahoittaa Opetushallitus, jonka suoman avustuksen määräysten mukaisesti koulutukseemme osallistuminen on maksutonta. LUMATIKKA+ -ohjelman verkkokurssit ja lähikoulutukset ovat siis kohderyhmällemme ilmaisia.

Millaisia oppimistehtäviä koulutuksessa on?

LUMATIKKA+ -kurssit toteutetaan aikaan löyhästi sidottuina verkko-opintoina DigiCampus-ympäristössä. Suorittaminen perustuu teoria- ja opetuksen kehittäjä -osioiden suorittamiseen.

Teoriaosassa itsenäisen opiskelun työtapoina korostuvat asiantuntijateksteihin ja -videoihin tutustuminen sekä niihin liittyvien pohdintatehtävien suorittaminen. Teoriaosuuden päättää teoriatesti, joka hyväksytysti suoritettuna oikeuttaa teoriatodistuksen lataamiseen.

Käytännön osuuksissa kehität opetustasi omakohtaisen työssäoppimisen kautta. Toivomme, että kursseilla opittu ja oivallettu siirtyisi vahvasti arjen opetustyöhön, minkä vuoksi kursseihin liittyy oman opetusryhmän kanssa tehtävä opetuskokeilu tai pari. Oppimistehtävänä on siten opetuskokeilu(je)n suunnittelua, toteutusta ja reflektointia. Kaikki koulutuksen tehtävät on pyritty laatimaan siten, että ne tukisivat opetustyötäsi opetussuunnitelman tai varhaiskasvatussuunnitelman hengessä eivätkä olisi lisärasite jo muutenkin hektisessä arjessa. Koko kurssin hyväksytty suoritus oikeuttaa kurssitodistuksen lataamiseen.

Verkkokurssien ohella järjestämme lähikoulusta. Lähikoulutukset voivat pitää sisällään asiantuntijaesityksiä, yhteiskeskustelua sekä osallistujia aktivoivaa toimintaa. Mikäli lähikoulutuksissa on jotain ennakkotehtäviä, mainitaan niistä erikseen ilmoittautumisen yhteydessä.

Voiko koulutusohjelman kursseja valita mielivaltaisesti ja suorittaa milloin haluaa?

Voit suorittaa koko koulutusohjelmapolun tai valita vain yksittäisiä itseäsi kiinnostavia osia tarpeesi mukaan. Kursseja saat suorittaa itsellesi mieleisessä järjestyksessä tai samanaikaisesti limittäin. Suositeltu etenemisjärjestys on kuitenkin osien mukainen eteneminen: (1) kaikkien asteiden opettajille ja kasvattajille yhteinen koulutusosa 3 op -> (2) opetusastekohtainen osa 4 op -> (3) matematiikan erityisdidaktiikkaan perehdyttävä valinnainen osa (á 3 op).

Kurssit voit kokonaisuudessaan suorittaa haluamassasi joustavassa aikataulussa opetuskausiemme pyöriessä. Opetuskausia ovat kevätlukukausi 2024, syyslukukausi 2024 ja kevätlukukausi 2025. Opetuskausien täsmälliset alkamis- ja päättymisajankohdat tarkentuvat lähempänä niiden alkua ja ilmoitetaan Verkkokoulutukset-sivullamme.

Kausien välissä on lyhyet tauot, jolloin luomme uudet verkkokurssialueet uutta kautta varten. Teoriaosia voi kuitenkin suorittaa myös ennen uuden kauden alkua aiemman kauden kurssialueella. Uudella kaudella voit tällöin valita ryhmän Jatkaja. Jatkaja sopii niille, jotka suorittivat aiemman kauden oppimisympäristössä vain teoriaosaajan opinnot ja haluat viimeistellä kurssin loppuun uudella kaudella, suorittaen käytännön sovellutukset.

Miten ilmoittaudun verkkokursseille tai lähikoulutuksiin?

Verkkokursseille ei ole erillistä ennakkoilmoittautumista. Kursseille liitytään itserekisteröitymisen kautta, johon liittyvät ohjeet löytyvät alempaa kohdasta ”Miten teknisesti ottaen liityn LUMATIKKA+ -kursseille DigiCampuksessa?”

Lähikoulutuksiin ilmoittaudutaan erikseen LYYTI-järjestelmän kautta. Koulutuskohtaiset linkit ilmoittautumislomakkeille jaetaan Lähikoulutukset-sivullamme.

En halua suorittaa kurssia. Voinko päästä käsiksi yksittäisiin materiaaleihin?

LUMATIKKA+ -kurssien tavoitteena on olla työn ja ammatillisen kehittymisen tukena, joten siitä näkökulmasta voit itse valita, millä muotoa suorittaa kurssit. Kurssialueille voi kirjautua vain poimimaan materiaaleja ja ideoita omaa opetustyötä varten. Aiemmilla hankekausilla tuotettuja materiaaleja voi löytää myös esimerkiksi materiaalikokoelmina Avointen oppimateriaalien kirjastosta sekä soittolistoina Lumatikan Youtube-kanavalta. Lue lisää siitä, mistä voit löytää materiaalejamme: Vanhat materiaalit.

Voinko saada todistuksen LUMATIKKA+ -verkkokursseista tai lähikoulutuksesta?

LUMATIKKA+ -verkkokurssialueilta on mahdollista ladata itselleen todistus 1) suoritetusta teoriaosuudesta sekä 2) koko kurssin suorittamisesta. Koko kurssin voivat suorittaa ne henkilöt, jotka ovat aktiivisessa työsuhteessa olevia opettajia.

Meidän itse organisoimistamme lähikoulutuksista lähetämme sähköpostitse todistukset niille, jotka osallistuivat tilaisuuteen.

Lisäksi koko ohjelman (10 op) suorittaneet voivat pyytää koontitodistusta lähettämällä sähköpostia osoitteeseen info@lumatikka.luma.fi. Huomioithan, että muunlainen kurssisuoritusten myöntäminen, kuten opintopisteiden rekisteröinti tai todistusten tarjoaminen aikuiskoulutustukea varten ei ole mahdollista enää LUMATIKKA+ -koulutuksesta. Tämä johtuu siitä, että Opetushallituksen rahoitusehtojen vuoksi koulutus tulee kohdentaa koulutuksen aikana työssäkäyvälle opetushenkilöstölle.

Kehen voin ottaa yhteyttä kysymyksissä?

Yleisissä koulutusohjelmaan liittyvissä kysymyksissä tai teknisissä ongelmissa voit olla yhteydessä sähköpostitse osoitteeseen info@lumatikka.luma.fi. Kurssikohtaisissa kysymyksissä voit olla yhteydessä suoraan kurssiohjaajaan. Kunkin kurssin ohjaajan yhteystiedot löytyvät tämän verkkosivustomme kurssisivuilta ja yhteystiedoista sekä DigiCampuksessa kurssialustojen johdantoteksteistä.

DigiCampus -verkko-oppimisympäristö

LUMATIKKA+ -banneri DigiCampus-verkkosivustolla. Bannerikuvassa on iloinen poika, jonka taustalla näkyy matemaattisia merkintöjä liitutaululla.

Mikä on DigiCampus? Miksi verkko-opiskelua?

LUMATIKKA+ -ohjelman verkko-opinnot toteutetaan DigiCampus-oppimisympäristössä. DigiCampus on korkeakoulujen yhteinen verkko-oppimisympäristö, jonne on rakennettu paitsi korkeakoulujen omia, niin myös niiden yhteisiä ja kaikille avoimia MOOC-kursseja. MOOC-termi tulee sanoista Massive Open Online Course, suomennettuna iso avoin verkkokurssi.

Verkko-opinnoilla taataan koulutuksen tasa-arvoinen saatavuus kaikille Suomen opettajille riippumatta asuin- tai työskentelykunnasta. Tahdomme tarjota koulutusmahdollisuuden myös heille, jotka työskentelevät kaukana yliopistokeskittymistä tai joiden työnantajalla ei ole mahdollista palkata sijaista koulutuksen ajaksi. Verkko-opintoja voi suorittaa itselle sopivana ajankohtana ja juuri siinä tahdissa, joka sopii itselle parhaiten. Voit myös palata verkkomateriaalien pariin aina, kun siltä tuntuu. Hankkeen tarkoituksena on rakentaa matematiikan opetukseen avoimia verkkokursseja, jotka jäävät palvelemaan materiaaleineen myös hankkeen päättymisen jälkeen.

Mitä teknisiä edellytyksiä verkko-opiskelu vaatii?

Verkko-opiskelu ei vaadi sinulta sen kummempaa kuin vaikkapa päivittäinen työskentely työpaikallasi: tietokoneen, josta löytyy verkkoyhteys ja äänentoisto. Lisäksi kursseilla olevien materiaalien sekä harjoitteiden vuoksi tarvitaan valmiudet ladata ja lukea pdf-tiedostoja. Mobiililaitteella opiskelu verkkoympäristössämme DigiCampuksessa saattaa olla haastavampaa kuin pöytäkoneella tai läppärillä, mutta onnistuu kuitenkin.

Tarkemmat tekniset edellytykset on listattu alla. Ohjeita verkko-oppimisympäristössämme navigoimisesta on havainnollistettu lisäksi videolla, joka löytyy kunkin kurssin oppimisalueen aloitussivulta.

Tarvitset käyttöösi:

1. tietokoneen / mobiililaitteen ja verkkoyhteyden
HUOM! Suosittelemme kirjautumista kurssille ensimmäisellä kerralla pöytäkoneella tai läppärillä (ei mobiililaitteella). Muuten MOODLE-pohjainen oppimisympäristö toimii kohtuullisen mukavasti mobiililaitteillakin selaimen kautta käytettynä. Oppimisympäristöstä on olemassa myös mobiiliapplikaatio Moodle Mobile. Sovelluksen voi yhdistää oikeaan MOODLE-ympäristöön kopioimalla ensimmäiseen kenttään oppimisympäristön URL:in digicampus.fi. Tämän jälkeen sovelluksen voi yhdistää omaan käyttäjätiliin. Sovellus ei välttämättä toimi aivan ihanteellisesti – mobiilikäyttö selaimen kautta saattaa olla parempi vaihtoehto.

2. valmiudet ladata ja lukea pdf-tiedostoja omalla laitteella.

Opiskelussasi on hyötyä:

3. kaiuttimista tai kuulokkeista, joilla voit kuunnella videoita. Videoissa on kuitenkin myös tekstitykset, joten voit katsoa tarvittaessa videoita ilman ääniä.

4. valmiudet käyttää tekstinkäsittelyä ja esitysohjelmaa (esim. Powerpoint, Google slides) tai ottaa valokuvia (esim. omalla älypuhelimella).

Miten pääsen kirjautumaan DigiCampukseen?

Kirjaudu osoitteeseen digicampus.fi ja napauta etusivun yläpaneelista Kirjaudu-painiketta. Pääset kirjautumaan DigiCampukseen korkeakoulun HAKA-käyttäjätunnuksilla, Google-tilin tunnuksilla tai luomalla itsellesi DigiCampus-käyttäjätunnuksen. Jos käytät DigiCampus-alustaa ensimmäistä kertaa, valitse yksi näistä kirjautumisvaihtoehdoista. Jos olet aiemmin osallistunut alustan kautta jollekin muulle kurssille, voit käyttää tuolloin käyttämääsi käyttäjätunnusta. Kirjautumattomana vierailijana et pääse katselemaan LUMATIKKA+ -kursseja.

Kirjautuessasi HAKA-tunnuksilla, napauta Kirjaudu Haka tunnuksilla -painiketta, etsi pudotusvalikosta oma organisaatiosi ja lopuksi paina Valitse-painiketta. Ensimmäisen kirjautumisen jälkeen pääset kirjautumaan alueelle jatkossakin HAKA-logon kautta ja organisaatiovalintasi voidaan muistaa, jos annat siihen luvan.

Kirjautuessasi Google-tunnuksilla, napauta Google-vaihtoehtoa ja jatka ohjeiden mukaan syöttämällä omat Google-käyttäjätunnuksesi. Ensimmäisen kirjautumisen jälkeen sinulle tulee sähköpostiin vielä sähköpostiosoitteesi vahvistusviesti. Avaa viesti sähköpostistasi ja klikkaa viestin linkkiä. Mikäli et näytä saaneen viestiä, tarkista roskapostikansiosi tai ota yhteyttä support@digicampus.fi. Klikattuasi viestin linkkiä pääset DigiCampukseen sisään. Ensimmäisen kirjautumisen jälkeen pääset kirjautumaan Google-logosta tunnustesi kautta.

Kirjautua voit manuaalisesti luomalla itsellesi DigiCampus-käyttäjätunnuksen. Klikkaa painiketta Aloita luomalla uusi käyttäjätunnus. Hyväksyttyäsi oppimisympäristön käyttöehdot, pääset täyttämään käyttäjätietolomakkeen. Painettuasi lopuksi Luo uusi käyttäjätunnus sinulle lähetetään sähköpostiin sähköpostiosoitteesi vahvistusviesti. Avaa viesti sähköpostistasi ja klikkaa viestin linkkiä. Mikäli et näytä saaneen viestiä, tarkista roskapostikansiosi tai ota yhteyttä support@digicampus.fi. Jatka kirjautumista loppuun, minkä jälkeen pääset DigiCampukseen sisään. Ensimmäisen kirjautumisen jälkeen pääset kirjautumaan palveluun jatkossa kohdasta Manuaalinen kirjautuminen, ja syöttämällä oman käyttäjätunnuksesi ja salasanasi. 

Mitä tehdä, jos verkko-alueelle luodusta käyttäjätunnuksesta ei tule vahvistusta sähköpostiin?

Voi olla, että viesti on mennyt roskapostiin, mikäli postilaatikkosi palomuuri on vahva. Mikäli et näytä saaneen viestiä, tarkista roskapostikansiosi tai ota yhteyttä support@digicampus.fi.

Miten teknisesti ottaen liityn LUMATIKKA+ -kursseille DigiCampuksessa?

Kurssille liitytään itserekisteröitymisen kautta. Kirjauduttuasi sisään DigiCampukseen voit liittyä haluamallesi LUMATIKKA+ -kurssille: 1) sinne vievän suoralinkin kautta 2) etsimällä kurssia DigiCampus-oppimisympäristöstä nimellä tai 3) kurssikategoriasta.

Kurssien suoralinkit DigiCampus-oppimisalueelle löytyvät tämän verkkosivuston kurssisivuilta (valikon Verkkokoulutukset alta). DigiCampus-sivustolla kurssin nimellä etsiminen tapahtuu kirjoittamalla kurssin nimi yläpaneelista löytyvään Etsi kursseja -ruutuun ja painamalla suurennuslasikuvaketta. Lisäksi kurssit löytyvät DigiCampuksessa tästä kurssikategoriasta, polusta Kaikille avoimet kurssit / MOOC alakategoriasta Opetus ja kasvatustiede ja LUMA-keskus Suomi.

Klikattuasi haluamaasi LUMATIKKA+ -kurssia avautuu Kurssialueelle liittyminen -sivu. Paina sitten Itserekisteröityminen-otsikon alta löytyvää Lisää minut kurssialueelle -painiketta. Olet rekisteröitynyt kurssille! Täytä lopuksi vielä taustatietolomake, joka löytyy kurssisivun alusta. Vai täyttämällä sen pääset käsiksi kurssin materiaaleihin.

Sinun tarvitsee liittyä kurssille vain kerran, jatkossa löydät kurssisi DigiCampuksen aloitussivultasi Kurssien yhteenvedosta.

Valitsin kurssialustalla itselleni väärän suoritustavan. Miten vaihdan suoritustavan toiseen?

Jos haluat vaihtaa itsesi esimerkiksi pelkästä teoriaosaajasta suoritustapaan teoriaosaaja ja opetuksen kehittäjä, ole yhteydessä sähköpostiapuun info@lumatikka.luma.fi. Vaihdamme sinulle haluamasi suoritustavan.

Suoritan kurssia kollegoideni kanssa yhdessä. Pitääkö kaikkien rekisteröityä kurssialueelle?

Ajatusten ja ideoiden vaihtaminen kollegan kanssa rikastaa koulutuksen antia! Saat kursseista enemmän irti, kun voit yksinäisen puurtamisen sijaan pallotella ajatuksia ja reflektoida toteutettuja opetuskokeiluja yhdessä jonkun kanssa. Kaikkien suorittajien ei välttämättä tarvitse rekisteröityä kurssialueelle, mutta ainoastaan tässä tapauksessa kaikki voivat saada todistuksen kurssin suorittamisesta omalla nimellään. DigiCampus-palveluun tulee automaattisesti tulostettaviin todistus, kun kaikki vaaditut kurssisuoritukset on tehty. Todistuksen voi saada erikseen teoriasta ja koko kurssin suorittamisesta. Todistukseen tulee sen kirjautuneen henkilön nimi, jonka nimissä kurssi on läpikäyty.

Suosittelemme siis, että kaikki yksikkönne osallistujat luovat oman tunnuksen ja liittyvät kurssin osallistujiksi. Näin toimiessanne kaikilla on pääsy kurssin materiaaleihin. Voitte kuitenkin ideoida ja halutessanne toteuttaakin yhdessä opetuskokeiluja ja muita keskustelualuetehtäviä. Tällöin on syytä mainita palautuksen yhteydessä, että kokeilu on suunniteltu yhdessä henkilön X kanssa.

Miten voin poistaa itseni kurssin oppimisympäristöstä?

Kurssilta voi poistua kokonaan menemällä kurssin oppimisympäristöön ja painamalla kurssinimen alapuolelta löytyvän ylävalikon oikeasta laidasta löytyvää Lisää-vaihtoehtoa. Tätä painettuasi klikkaa Poista minut kurssilta -painiketta. Tämän jälkeen ponnahtaa vielä poistumiseen liittyvä vahvistusteksti, josta voit valita Jatka. Olet poistunut kurssilta!

Mikäli olet suorittanut kurssia, kannattaa kurssialueelta poistua kuitenkin vasta sen jälkeen, kun kaikki suorittamiseen liittyvät edellytykset on tehty ja todistukset tallennettu itselle.

Kuinka pitkään sama oppimisympäristö säilyy aktiivisena?

DigiCampuksen kursseillamme on ohjattua, aktiivista toimintaa aina kunkin lukukauden ollessa käynnissä. Jokaiselle kurssikaudelle avautuu aina uusi kurssialue. Uuden kauden alkaessa vanha kausi jää toistaiseksi saataville vanhoille osallistujille, mutta ilmoittauduthan silti aina viimeisimmälle, aktiviiselle kurssikaudelle! Vanhoja kursseja ei enää kauden jälkeen seurata.

Teoriaosia voit kuitenkin suorittaa myös lukukausien välissä eli ennen uuden kauden alkua edeltävän kauden kurssialueella. Uuden kauden alkaessa voit tällöin valita ryhmän Jatkaja. Jatkaja sopii niille, jotka suorittivat aiemman kauden oppimisympäristössä vain teoriaosaajan opinnot ja haluat viimeistellä kurssin loppuun uudella kaudella, suorittaen käytännön sovellutukset.

Vanha LUMATIKKA-ohjelma

Miten voin löytää vanhoja LUMATIKKA-materiaaleja ja -kursseja?

LUMATIKKA-hankekauden (2018–2022) aikana tuotettuja materiaaleja on viety kokoelmina Avointen oppimateriaalien kirjstoon. Aineistoja voi löytää esimerkiksi hakusanalla LUMATIKKA. Lisäksi kattava videokirjastomme löytyy Youtube-kanavaltamme. Kyseisiin palveluihin pistetyillä avoimesti julkaistuilla materiaaleilla on kaikilla CC BY-SA 4.0-lisenssi. Lue lisää materiaaleistamme, jotka ovat jaettu avoimesti saataville kurssialueiden ulkopuolelle: Vanhat materiaalit.

Myös vanhat kurssit löytyvät vielä DigiCampus-palvelimelta. DigiCampuksessa olevilla vanhoilla kursseilla ei ole ohjattuja kurssitoteutuskertoja, vaan kurssit ovat siellä itseopiskelukursseina. LUMATIKKA-nimellä varustetut kurssit löytyvät DigiCampuksesta hakutoiminnan kautta tai kategorian Kaikille avoimet kurssit / MOOC alakategoriasta Opetus ja kasvatustiede ja LUMA-keskus Suomi. Tässä myös suoralinkki.

Lähestulkoon kaikilla LUMATIKKA-hankkeessa tuotetuilla materiaaleilla on  CC BY-SA 4.0 -lisenssi (Nimeä-JaaSamoin 4.0 Kansainvälinen). Lisenssi mahdollistaa aineistojen kopioimisen, levittämisen ja muokkaamisen omiin tarkoituksiin sopiviksi. Mikäli kurssimateriaalilla on jokin muu lisenssi, on se erikseen mainittu materiaalin yhteydessä kurssin oppimisalueella. 

Voinko saada opintopisteet tai todistuksen vanhoista LUMATIKKA-kursseista vuoden 2022 jälkeen?

LUMATIKKA-kurssit olivat osa Helsingin yliopiston kasvatustieteellisen tiedekunnan valinnaista kurssitarjontaa hankekauden päättymiseen saakka. Kursseja saattoi tällöin pyytää maksutta opintosuoritusrekisteriin rekisteröitäväksi. Opintopisteitä suoritetusta LUMATIKKA+ -kurssista EI ole mahdollista saada. Tilanteissa, joissa opintopisteet jäi vanhan LUMATIKKA-hankkeen aikana saamatta, ole yhteydessä avoinyo-info@helsinki.fi. Mikäli et ottanut talteen itsellesi todistusta kokonaan suorittamastasi LUMATIKKA-kurssista, laita viestiä osoitteeseen info@lumatikka.luma.fi. Valitettavasti vanhojen LUMATIKKA-kurssien pohjalta rakennettuja itseopiskelukursseja ei voi yhdistää vanhan koulutusohjelman kurssikokonaisuuteen. Tämä johtuu siitä, että itseopiskelukurssit ovat hieman pelkistetympiä versioita, joihin ei ole määritetty opintopistevaatimuksia eikä kursseilla ole ollut ohjaajaa varmistamassa suorituksia. Päivitetyt LUMATIKKA+ -ohjelman kurssit taas muodostavat oman 10 op kokonaisuuden eivätkä ole vertailukelpoisia vanhojen kurssien kanssa.

Huomioithan, että tiettyjä vanhan kurssiohjelmaan rinnastettavia LUMATIKKA-kursseja voi kuitenkin vuodesta 2023 lähtien opiskella tutkinto-opiskelijana osana Helsingin yliopiston ja Åbo Akademin opintoja. Kyseisten yliopistojen tutkinto-opiskelijoille tarjotaan siten LUMATIKKA-koulutusta, josta voi saada rekisteröityä opintopisteitä. Helsingin yliopiston LUMATIKKA-kurssit ovat myös suoritettavissa kurssimaksua vastaan Avoimen yliopiston kautta. Helsingin yliopiston ja Åbo Akademin kurssit järjestetään kuitenkin erillisessä, yliopiston omassa, oppimisympäristössä. LUMA-keskus Suomen hallinnoimista DigiCampus-itseopiskelukursseista EI voi saada opintopisteitä eikä suorituksia osaksi korkeakouluopintoja. Lue lisää: Vanhat LUMATIKKA-kurssit.

Top