UKK

UKK – vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin

Tältä sivulta löydät vastauksia kysymyksiisi, jotka liittyvät LUMATIKKA-koulutukseen ja sen kohderyhmään, kurssiemme suorittamiseen Digicampus-oppimisympäristössä sekä hankekauden päättymiseen liittyviin muutoksiin.

LUMATIKKA-koulutus ja sen kohderyhmä

Mikä on LUMATIKKA?

LUMATIKKA on sanaleikki sanoista LUMA ja matikka. Se kuvastaa Opetushallituksen vuosina 2018–2022 rahoittamaa ja LUMA-keskus Suomi -verkoston toteuttamaa matematiikan opetuksen ja oppimisen täydennyskoulutusohjelmaa. Hankevaiheen jälkeen, vuodesta 2023 alkaen, LUMATIKKA jatkaa täydennyskoulutuksen tarjoamista itseopiskelukurssien muodossa. Oppimisympäristönä on Digicampus.

Itseopiskelukurssien ohjelma koostuu kolmesta osasta, jotka ovat (1) kaikkien asteiden opettajille ja kasvattajille yhteinen koulutusosa, (2) opetusastekohtainen osa ja (3) matematiikan erityisdidaktiikkaan perehdyttävä valinnainen osa.

Ketkä voivat osallistua koulutukseen?

Koulutuksen kohderyhmää ovat varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen opettajat, luokanopettajat sekä matematiikan aineenopettajat ja erityisopettajat niin peruskoulussa, lukiossa kuin ammatillisessa koulutuksessa. Kursseista voi olla hyötyä myös muille matematiikkaa opettaville toimijoille tai alalle suuntautuville opiskelijoille. Koko kurssin suorittamisessa kannattaa tosin huomioida se, että koulutus on kohdennettu erityisesti parhaillaan työssä olevalle henkilöstölle. Verkkokurssimme ovat kuitenkin avoinna kaikille ja hankkeessa tuotettuun materiaaliin voi kuka tahansa tutustua.

Opiskelijalle tiedoksi myös, että Helsingin yliopiston ja Åbo Akademin tutkinto-opiskelijoille tarjotaan LUMATIKKA-koulutusta, josta voi saada rekisteröityä opintopisteitä. Helsingin yliopiston LUMATIKKA-kurssit ovat myös suoritettavissa kurssimaksua vastaan avoimen väylän kautta. Helsingin yliopiston ja Åbo Akademin kurssit järjestetään kuitenkin erillisessä, yliopiston omassa, oppimisympäristössä. LUMA-keskus Suomen hallinnoimista Digicampus-itseopiskelukursseista EI voi saada opintopisteitä eikä suorituksia osaksi korkeakouluopintoja. Lue lisää: Tutkinto-opinnot.

Maksaako itseopiskelukursseille osallistuminen?

Itseopiskelukurssimme ovat täysin maksuttomia. LUMATIKKA-hanketta on rahoittanut Opetushallitus, jonka suoman avustuksen määräysten mukaisesti verkkokurssimme jäävät avustuskauden jälkeen avoimiksi ja maksutta käytettäviksi.

Millaisia oppimistehtäviä kursseilla on ja kenelle voi toteuttaa opetuskokeilun?

LUMATIKKA-itseopiskelukurssit toteutetaan aikaan sitomattomina verkko-opintoina Digicampus-ympäristössä. Suorittaminen perustuu teoria- ja opetuksen kehittäjä -osioiden suorittamiseen.  Teoriaosassa itsenäisen opiskelun työtapoina korostuvat asiantuntijateksteihin ja -videoihin tutustuminen sekä niihin liittyvien interaktiivisten tehtävien suorittaminen.

Käytännön osuudessa kehität opetustasi omakohtaisen työssäoppimisen kautta. Toivomme, että kursseilla opittu ja oivallettu siirtyisi vahvasti arjen opetustyöhön, minkä vuoksi useimpiin kursseihin liittyy oman opetusryhmän kanssa tehtävä opetuskokeilu. Oppimistehtävänä on siten opetuskokeilu(je)n suunnittelu, toteutus ja reflektointi. Opetuskokeilun voi teettää omassa tai kollegan opetusryhmässä, omien tai tuttavien lasten kanssa tai muussa sopivassa ympäristössä. 

Kaikki koulutuksen tehtävät on pyritty laatimaan siten, että ne tukisivat opetustyötäsi opetussuunnitelman tai varhaiskasvatussuunnitelman hengessä eivätkä olisi lisärasite jo muutenkin hektisessä arjessa.

Voiko koulutusohjelman kursseja valita mielivaltaisesti?

Voit suorittaa koko koulutusohjelmapolun tai valita vain yksittäisiä itseäsi kiinnostavia kursseja tarpeesi mukaan. Kurssit voit opiskella mielivaltaisesti haluamassasi aikataulussa ja järjestyksessä tai vaikka samanaikaisesti limittäin. Suositeltu etenemisjärjestys on kuitenkin osien mukainen eteneminen: (1) kaikkien asteiden opettajille ja kasvattajille yhteinen koulutusosa, (2) opetusastekohtainen osa ja (3) matematiikan erityisdidaktiikkaan perehdyttävä valinnainen osa.

En halua suorittaa kurssia. Voinko päästä käsiksi yksittäisiin materiaaleihin?

Itseopiskeltavien LUMATIKKA-kurssien tavoitteena on olla työn ja ammatillisen kehittymisen tukena, joten siitä näkökulmasta voit itse valita, millä muotoa suorittaa kurssit. Kurssialueille voi kirjautua vain poimimaan materiaaleja ja ideoita omaa opetustyötä varten. Hankkeen aikana tuotettuja materiaaleja voi löytää myös esimerkiksi materiaalikokoelmina Avointen oppimateriaalien kirjastosta sekä soittolistoina Lumatikan Youtube-kanavalta. Lue lisää siitä, mistä voit löytää materiaalejamme: Materiaalit.

Digicampus -oppimisympäristö

LUMATIKKA-kurssien aloitusnäkymää Digicampus-oppimisympäristössä


Mikä on Digicampus? Miksi verkko-opiskelua?

LUMATIKKA-ohjelman verkko-opinnot toteutetaan DigiCampus-oppimisympäristössä. Digicampus on korkeakoulujen yhteinen verkko-oppimisympäristö, jonne on rakennettu paitsi korkeakoulujen omia, niin myös niiden yhteisiä ja kaikille avoimia MOOC-kursseja. MOOC-termi tulee sanoista Massive Open Online Course, suomennettuna iso avoin verkkokurssi.

Hankkeen tarkoituksena on ollut rakentaa matematiikan opetukseen avoimia verkkokursseja, jotka jäävät palvelemaan materiaaleineen myös hankkeen päättymisen jälkeen. Verkko-opinnoilla taataan koulutuksen tasa-arvoinen saatavuus kaikille Suomen opettajille riippumatta asuin- tai työskentelykunnasta. Tahdomme tarjota koulutusmahdollisuuden myös heille, jotka työskentelevät kaukana yliopistokeskittymistä tai joiden työnantajalla ei ole mahdollista palkata sijaista koulutuksen ajaksi. Verkko-opintoja voi suorittaa itselle sopivana ajankohtana ja juuri siinä tahdissa, joka sopii itselle parhaiten. Voit myös palata verkkomateriaalien pariin aina, kun siltä tuntuu.

Mitä teknisiä edellytyksiä verkko-opiskelu vaatii?

Verkko-opiskelu ei vaadi sinulta sen kummempaa kuin vaikkapa päivittäinen työskentely työpaikallasi: tietokoneen, josta löytyy verkkoyhteys ja äänentoisto. Lisäksi kursseilla olevien materiaalien sekä harjoitteiden vuoksi tarvitaan valmiudet ladata ja lukea pdf-tiedostoja. Mobiililaitteella opiskelu verkkoympäristössämme Digicampuksessa saattaa olla haastavampaa kuin pöytäkoneella tai läppärillä, mutta onnistuu kuitenkin.

Tarkemmat tekniset edellytykset on listattu sivulla Itseopiskelukurssit. Ohjeita verkko-oppimisympäristössämme navigoimisesta on havainnollistettu lisäksi videolla, joka löytyy kunkin kurssin oppimisalueen aloitussivulta.

Miten pääsen kirjautumaan Digicampukseen?

Kirjaudu osoitteeseen digicampus.fi ja napauta etusivun yläpaneelista Kirjaudu-painiketta. Pääset kirjautumaan Digicampukseen korkeakoulun HAKA-käyttäjätunnuksilla, Google-tilin tunnuksilla tai luomalla itsellesi Digicampus-käyttäjätunnuksen. Jos käytät Digicampus-alustaa ensimmäistä kertaa, valitse yksi näistä kirjautumisvaihtoehdoista. Jos olet aiemmin osallistunut alustan kautta jollekin muulle kurssille, voit käyttää tuolloin käyttämääsi käyttäjätunnusta. Kirjautumattomana vierailijana et pääse katselemaan LUMATIKKA-kursseja.

Kirjautuessasi HAKA-tunnuksilla, napauta Kirjaudu Haka tunnuksilla -painiketta, etsi pudotusvalikosta oma organisaatiosi ja lopuksi paina Valitse-painiketta. Ensimmäisen kirjautumisen jälkeen pääset kirjautumaan alueelle jatkossakin HAKA-logon kautta ja organisaatiovalintasi voidaan muistaa, jos annat siihen luvan.

Kirjautuessasi Google-tunnuksilla, napauta Google-vaihtoehtoa ja jatka ohjeiden mukaan syöttämällä omat Google-käyttäjätunnuksesi. Ensimmäisen kirjautumisen jälkeen sinulle tulee sähköpostiin vielä sähköpostiosoitteesi vahvistusviesti. Avaa viesti sähköpostistasi ja klikkaa viestin linkkiä. Mikäli et näytä saaneen viestiä, tarkista roskapostikansiosi tai ota yhteyttä support@digicampus.fi. Klikattuasi viestin linkkiä pääset Digicampukseen sisään. Ensimmäisen kirjautumisen jälkeen pääset kirjautumaan Google-logosta tunnustesi kautta.

Kirjautua voit manuaalisesti luomalla itsellesi Digicampus-käyttäjätunnuksen. Klikkaa painiketta Aloita luomalla uusi käyttäjätunnus. Hyväksyttyäsi oppimisympäristön käyttöehdot, pääset täyttämään käyttäjätietolomakkeen. Painettuasi lopuksi Luo uusi käyttäjätunnus sinulle lähetetään sähköpostiin sähköpostiosoitteesi vahvistusviesti. Avaa viesti sähköpostistasi ja klikkaa viestin linkkiä. Mikäli et näytä saaneen viestiä, tarkista roskapostikansiosi tai ota yhteyttä support@digicampus.fi. Jatka kirjautumista loppuun, minkä jälkeen pääset Digicampukseen sisään. Ensimmäisen kirjautumisen jälkeen pääset kirjautumaan palveluun jatkossa kohdasta Manuaalinen kirjautuminen, ja syöttämällä oman käyttäjätunnuksesi ja salasanasi. 

Mitä tehdä, jos verkko-alueelle luodusta käyttäjätunnuksesta ei tule vahvistusta sähköpostiin?

Voi olla, että viesti on mennyt roskapostiin, mikäli postilaatikkosi palomuuri on vahva. Mikäli et näytä saaneen viestiä, tarkista roskapostikansiosi tai ota yhteyttä support@digicampus.fi.

Miten liityn LUMATIKKA-kursseille Digicampuksessa?

Kurssille liitytään itserekisteröitymisen kautta. Liittyä voit haluamallesi LUMATIKKA-kurssille: 1) sinne vievän suoralinkin kautta (kirjauduttuasi sisään), 2) etsimällä kurssia Digicampus-oppimisympäristöstä nimellä tai 3) kategoriapolun kautta.

Kurssien suoralinkit Digicampus-oppimisalueelle löytyvät tämän verkkosivuston kurssisivuilta (valikon Itseopiskelukurssit alta). Digicampus-sivustolla kurssin nimellä etsiminen tapahtuu kirjoittamalla kurssin nimi (tai nimen alku) yläpaneelista löytyvään Etsi kursseja -ruutuun ja painamalla suurennuslasi-kuvaketta. Lisäksi kurssit löytyvät myös Digicampuksessa kategorian Kaikille avoimet kurssit / MOOC alakategoriasta Opetus ja kasvatustiede ja LUMA-keskus Suomi. Tässä on myös suoralinkki kurssikategoriaan.

Klikattuasi haluamaasi LUMATIKKA-kurssia avautuu Kurssialueelle liittyminen -sivu. Paina sitten Itserekisteröityminen-otsikon alta löytyvää Lisää minut kurssialueelle -painiketta. Olet rekisteröitynyt kurssille! Sinun tarvitsee liittyä kurssille vain kerran, jatkossa löydät kurssisi Digicampuksen aloitussivultasi Kurssien yhteenvedosta tai vasemman reunan mustasta navigaatiopaneelista Omat kurssini -kohdasta.

Katso visuaaliset ohjeet sivulta Itseopiskelukurssit.

Mistä saan apua oppimisympäristössä navigointiin?

Voit etsiä apua kysymyksiisi katsomalla Digicampuksessa kurssialueemme alussa olevat video-ohjeet siellä navigoimisesta. Lisäksi löydät infowebinaaritallenteen Lumatikan YouTube-kanavalta, joka käy läpi LUMATIKKA-ohjelmaa ja sen itseopiskelukurssien käytänteitä sekä Digicampukselle löytämistä.

Teknisissä ongelmissa ole yhteydessä Digicampus-ylläpitoon support@digicampus.fi. Digicampus-oppimisympäristössä ollessasi voit myös löytää sivun oikeasta alakulmasta sinisen puhekuplan, jota klikkaamalla aukeaa chat-apu.

Suoritan kurssia kollegoideni kanssa yhdessä. Pitääkö kaikkien rekisteröityä kurssialueelle?

Ajatusten ja ideoiden vaihtaminen kollegan kanssa rikastaa koulutuksen antia! Saat kursseista enemmän irti, kun voit verkkoympäristön ulkopuolella yksinäisen puurtamisen sijaan pallotella ajatuksia ja reflektoida toteutettuja opetuskokeiluja yhdessä jonkun kanssa. Kaikkien suorittajien ei välttämättä tarvitse rekisteröityä kurssialueelle, mutta ainoastaan tässä tapauksessa kaikki voivat saada diplomin kurssin suorittamisesta omalla nimellään. Digicampus-palveluun tulee automaattisesti tulostettaviin diplomi, kun kaikki vaaditut kurssisuoritukset on tehty. Diplomiin tulee sen kirjautuneen henkilön nimi, jonka nimissä kurssi on läpikäyty.

Suosittelemme siis, että kaikki yksikkönne osallistujat luovat oman tunnuksen ja liittyvät kurssin osallistujiksi. Näin toimiessanne kaikilla on pääsy kurssin materiaaleihin. Voitte kuitenkin ideoida ja mahdollisesti toteuttaakin yhdessä opetuskokeiluja ja muita keskustelualuetehtäviä.

Miten voin poistaa itseni kurssin oppimisympäristöstä?

Kurssilta voi poistua kokonaan menemällä kurssin oppimisympäristöön ja painamalla ylävalikon oikeasta laidasta löytyvää rataspyörä-kuvaketta. Kuvaketta painettuasi klikkaa Poista minut kurssilta -painiketta. Tämän jälkeen ponnahtaa vielä poistumiseen liittyvä vahvistusteksti, josta voit valita Jatka. Olet poistunut kurssilta! Mikäli olet suorittanut kurssia, kannattaa kurssialueelta poistua kuitenkin vasta sen jälkeen, kun kaikki suorittamiseen liittyvät edellytykset on tehty ja diplomi tallennettu itselle.

Kuvassa Digicampus-oppimisympäristön ylävalikko, jonka oikeassa yläkulmassa näkyy rataspyörä.

Hankekauden päättymiseen liittyvät muutokset


Miten voin hyödyntää LUMATIKKA-materiaaleja vuoden 2022 jälkeen?

Vuoden 2022 jälkeen hankekauden ohjatuille MOOC-kursseille mooc.helsinki.fi-sivustolla ei enää pääse käsiksi. Kurssin materiaalit löytyvät kuitenkin Digicampus-palvelimelta. Digicampuksessa ei ole ohjattuja kurssitoteutuskertoja, vaan kurssit ovat siellä muokattuina itseopiskelukursseina. Materiaalit ja kurssien rakenne säilyy jatkossakin lähes vastaavina, vaikka kurssisuoritusten myöntäminen itseopiskelukursseista ei ole mahdollista, itselle tallennettavaa diplomia lukuunottamatta. LUMATIKKA-nimellä varustetut kurssit löytyvät Digicampuksesta hakutoiminnan kautta tai kategorian Kaikille avoimet kurssit / MOOC alakategoriasta Opetus ja kasvatustiede ja LUMA-keskus Suomi.

Lähestulkoon kaikilla LUMATIKKA-hankkeessa tuotetuilla ja kursseillamme olevilla materiaaleilla on  CC BY-SA 4.0 -lisenssi (Nimeä-JaaSamoin 4.0 Kansainvälinen). Lisenssi mahdollistaa aineistojen kopioimisen, levittämisen ja muokkaamisen omiin tarkoituksiin sopiviksi. Mikäli kurssimateriaalilla on jokin muu lisenssi, on se erikseen mainittu materiaalin yhteydessä kurssin oppimisalueella. Lue lisää lisensseistä: Itseopiskelukurssit.

Digicampus-kurssien lisäksi LUMATIKKA-materiaaleja on viety kokoelmina Avointen oppimateriaalien kirjaston aoe.fi-palveluun. Aineistoja voi löytää esimerkiksi hakusanalla LUMATIKKA. Lisäksi kattava videokirjastomme löytyy Youtube-kanavaltamme youtube.com/@lumatikka. Kyseisiin palveluihin pistetyillä avoimesti julkaistuilla materiaaleilla on kaikilla CC BY-SA 4.0-lisenssi. Lue lisää materiaaleistamme, jotka ovat jaettu avoimesti saataville kurssialueiden ulkopuolelle: Materiaalit.

Voinko saada todistuksen tai opintopisteet LUMATIKKA-kursseista vuoden 2022 jälkeen?

LUMATIKKA-kurssialueilta mooc.helsinki.fi-palvelussa oli mahdollista ladata itselleen todistus suoritetusta kurssista vuoden 2022 loppuun asti. Nyt sivusto on kuitenkin sulkeutunut. LUMATIKKA-kurssit olivat lisäksi osa Helsingin yliopiston kasvatustieteellisen tiedekunnan valinnaista kurssitarjontaa hankekauden päättymiseen saakka. Kursseja saattoi tällöin pyytää maksutta opintosuoritusrekisteriin rekisteröitäväksi. Opintopisteitä tai todistuksen saamista suoritetusta LUMATIKKA-kurssista vuoden 2022 jälkeen EI voida enää taata. Tilanteissa, joissa todistus jäi hankeaikana saamatta, ole yhteydessä luma-keskus@helsinki.fi ja opintopisteasioissa avoinyo-info@helsinki.fi.

Huomioithan, että tiettyjä LUMATIKKA-kursseja voi myös vuodesta 2023 lähtien opiskella tutkinto-opiskelijana osana Helsingin yliopiston ja Åbo Akademin opintoja. Kyseisten yliopistojen tutkinto-opiskelijoille tarjotaan siten LUMATIKKA-koulutusta, josta voi saada rekisteröityä opintopisteitä. Helsingin yliopiston LUMATIKKA-kurssit ovat myös suoritettavissa kurssimaksua vastaan Avoimen yliopiston kautta. Helsingin yliopiston ja Åbo Akademin kurssit järjestetään kuitenkin erillisessä, yliopiston omassa, oppimisympäristössä. LUMA-keskus Suomen hallinnoimista Digicampus-itseopiskelukursseista EI voi saada opintopisteitä eikä suorituksia osaksi korkeakouluopintoja. Lue lisää: Tutkinto-opinnot.

Kehen voin ottaa yhteyttä kurssikysymyksissä?

Teknisissä ongelmissa ole yhteydessä Digicampus-ylläpitoon support@digicampus.fi. Digicampus-oppimisympäristössä ollessasi voit myös löytää sivun oikeasta alakulmasta sinisen puhekuplan, jota klikkaamalla aukeaa chat-apu. Kurssikysymyksissä voit tilanteen vaatiessa olla yhteydessä sähköpostitse osoitteeseen luma-keskus@helsinki.fi.

Voit myös etsiä apua kysymyksiisi katsomalla infowebinaaritallenteen Lumatikan YouTube-kanavalta. Webinaaritallenne käy läpi LUMATIKKA-ohjelmaa ja sen itseopiskelukurssien käytänteitä sekä Digicampus-verkko-oppimisympäristöön löytämistä. Digicampuksessa jokaisen kurssialueemme alussa on lisäksi erikseen video-ohjeet siellä navigoimisesta.

Top