Verkkokoulutukset
Tervetuloa LUMATIKKA+ -ohjelman DigiCampus-verkkokursseille! Täältä löydät tiedot:
- koulutusohjelman rakenteesta
- verkkokurssien aikataulusta ja toteutuksesta eri kohderyhmille
- DigiCampukseen ja siellä oleville verkkokursseille rekisteröitymisestä
Koulutuksen rakenne ja sisältö
LUMATIKKA+ -koulutusohjelma koostuu kolmesta osasta, jotka ovat (1) kaikille opettajille yhteinen osa, (2) opetusastekohtainen osa sekä (3) matematiikan erityisdidaktiikkaan perehdyttävä valinnainen osa.
Voit suorittaa koko 10 opintopisteen koulutusohjelmapolun valiten yhden kurssin kustakin osiosta. Ohjelman kursseja voit opiskella haluamassasi järjestyksessä tai vaikka samanaikaisesti limittäin. Suositeltu etenemisjärjestys on kuitenkin järjestyksessä 1 –> 2 –> 3. Halutessasi voit myös valita vain yksittäisiä itseäsi kiinnostavia kursseja seitsemästä vaihtoehdosta suorittamatta koko ohjelmaa.
Huomaathan, että LUMATIKKA+ -täydennyskoulutusohjelmasta löytyy kaksi kurssia myös ruotsiksi: Matematisk modellering – ett specialpedagogiskt perspektiv (osio 1) ja Helhetsskapande matematikundervisning (osio 3). Tutustu ohjelmaamme ruotsiksi tarkemmin på svenska -sivustollamme!
Napauttamalla alla olevia keltaisia lisätietolaatikoita löydät tarkemmat kuvaukset jokaisesta osiosta kursseineen. Kursseja napauttamalla pääset käsiksi osiokuvauksiin ja löydät linkit kurssikohtaisille sivuille.
1. Aloita tästä
Koulutusohjelman ensimmäinen osa on kaikille osallistujille yhteinen matematiikan yleisdidaktiikan kurssi. Kyseisellä kurssilla rakennetaan ymmärrystä matemaattisten taitojen kehittymisestä jatkumona varhaislapsuudesta aikuisuuteen saakka. Tarkasteltavia teemoja ovat:
Osion kurssit:
Kohderyhmä: varhaiskasvatus, esiopetus, perusopetus, toisen asteen koulutus
Kurssikielet: suomi, ruotsi
Lue lisää: kurssisivu
2. Valitse itsellesi sopivin
Koulutusohjelman toinen osa jakautuu opetusastekohtaisiin kursseihin, joista voit valita oman opetusasteesi mukaisen kurssin. Punaisena lankana toimii monipuolisen arvioinnin toteuttaminen osana matematiikan oppisisältöjen opetusta:
Osion kurssit:
3. Valitse mieleiset
Koulutusohjelman päättää osio 3, jonka matematiikan erityisdidaktiikan kursseista voit valita itseäsi eniten kiinnostavan. Vaihtoehtoisesti voit käydä useampia kursseja, jos olet kiinnostunut useampien suorittamisesta. Osio sisältää kolme valinnaista kurssia eheyttävään, tulevaisuuden taitoja tukevaan matematiikan opetukseen:
Osion kurssit:
Kohderyhmä: varhaiskasvatus, esiopetus, perusopetus, toisen asteen koulutus
Kurssikielet: suomi, ruotsi
Lue lisää: kurssisivu
Kohderyhmä: varhaiskasvatus, esiopetus, perusopetus, toisen asteen koulutus
Kurssikielet: suomi
Lue lisää: kurssisivu
Kohderyhmä: varhaiskasvatus, esiopetus, perusopetus, toisen asteen koulutus
Kurssikielet: suomi
Lue lisää: kurssisivu
Verkkokurssien aikataulu ja toteutus eri kohderyhmille
Ohjelman verkkokurssit toteutetaan puolivuosittain kesäkuuhun 2025 asti. Seuraava lukukausi pidetään syksyllä ma 2.9.–su 1.12.2024. Syksyn kurssialueet avautuvat viikkoa aiemmin 26.8. Lukukausiemme aikana verkko-opinnot ovat käynnissä ohjatusti ja tehtävien palautusalueet ovat avoinna. Teoriaopinnot voit kuitenkin suorittaa myös lukukausien välissä eli ennen uuden kauden alkua edeltävän kauden kurssialueella. Uuden kauden alkaessa voit halutessasi viimeistellä kurssin loppuun suorittaen käytännön sovellutukset. Opinnot voit suorittaa itsellesi sopivassa aikataulussa tai koko kurssia suorittaville räätälöidyssä tavoiteaikataulun tahdissa. Verkko-opinnot eivät sisällä mitään kellonaikoihin sidottuja läsnäolovaatimuksia.
Verkkokurssien sisältö on jaettu teoriaosioon sekä opetuksen kehittäjä -osioon. Teoriaosio suoritetaan itsenäisesti vapaassa aikataulussa. Itsenäisen opiskelun työtapoina korostuvat omatoiminen lukeminen, videoiden katselu ja pohdintatehtävien suorittaminen. Kurssien teoriaosuudet ovat vapaasti avoinna kaikille halukkaille. Voit myös saada itsellesi osasuoritustodistuksen teorian suoritettuasi, kunhan olet ensin suorittanut hyväksytysti teoriatestin. Kurssiohjelman osioissa 1 ja 3 teoriaopintojen laajuus on kaksi opintopistettä, kun taas opetusastekohtaisessa osiossa 2 laajuus on kolme opintopistettä.
Koko kurssin suorittavat käyvät sekä teoriaosuuden että kehittäjä -osuuden. Opetuksen kehittäjä -osion tarkoitus on syventää teoreettista osaamista ja siirtää sitä käytännön tasolle. Työtapana on opetuskokeilujen suunnittelu, toteutus ja reflektointi. Jos osallistut yhdessä kollegan kanssa, voitte suunnitella kokeilut yhdessä. Opetuksen kehittäjä -osioon osallistuvien tulee olla opetuksessa parhaillaan työskenteleviä, jotta kurssitehtävien suorittaminen on mahdollista. Tässä osiossa on tarjolla myös ohjausta ja arviointia kouluttajilta, joka Opetushallituksen rahoitusehtojen mukaisesti tarkoitettu vain työssä olevalle opetushenkilöstölle. Tämän käytännön osion laajuus on kaikilla kursseilla yksi opintopiste. Todistuksen koko kurssista saa suorittamalla sekä teoria- että opetuksen kehittäjä -osuudet.
Koska kursseilla hyödynnetään osin aiempien LUMATIKKA-kurssien materiaaleja, saavat LUMATIKKA+ -kursseista suurimman hyödyn irti sellaiset opettajat, jotka eivät ole aiemmin osallistuneet LUMATIKKA-ohjelman kursseille. Kursseille voi kuitenkin osallistua hakemaan uutta näkökulmaa ja kertausta aiempaan, vaikka olisi aiemmin osallistunut koulutuksiimme. Kurssialueet toimivat halutessasi myös pelkästään materiaali- ja ideapankkeina ilman kokonaisen kurssin suorittamispakkoa.
Koko koulutusohjelman suorittaneet voivat pyytää koontitodistusta laittamalla sähköpostia osoitteeseen info@lumatikka.luma.fi. Kerrothan viestissä, mitkä kurssit olet suorittanut ja minä kautena. Hankerahoituksella emme voi myöntää muunlaisia todistuksia (esimerkiksi opinto-oikeustodistuksia aikuiskoulutustukea varten), kurssisuorituksia tai opintopisteiden rekisteröintiä.
Digicampukseen kirjautuminen ja LUMATIKKA+ -kurssialueille rekisteröityminen
Hankkeen keskeisin näkyvä kädenjälki eli verkkokurssien kokonaisuus löytyy maksuttomasti korkeakoulujen yhteiseltä DigiCampus-alustalta. Alta löydät ohjeet alustalle ja sieltä löytyville LUMATIKKA+ -kursseille kirjautumisesta.
- Mene osoitteeseen digicampus.fi ja napauta etusivun yläpaneelista Kirjaudu-painiketta. Jos et ole aiemmin rekisteröitynyt DigiCampukseen voit joko luoda erillisen käyttäjätunnuksen tai liittää kirjautumiseen Google-tilisi. Kirjautua voi myös korkeakouluissa käytettävillä HAKA-tunnuksilla. Tarkempia ohjeita tunnusten rekisteröimisestä löytyy DigiCampuksen omilta tukisivuilta.
- DigiCampukseen kirjauduttuasi pääset liittymään kaikille haluamillesi LUMATIKKA+ -kursseille itserekisteröitymisen kautta. Erillistä ennakkoilmoittautumista ei ole. Itserekisteröityäksesi osallistujaksi klikkaa sen LUMATIKKA+ -kurssin nimeä, jolle haluat ilmoittautua. Jokaisen kurssin esittelysivulla (joihin pääset yllä olevien keltaisten pudotusvalikkojen kautta) on suora linkki kurssin oppimisympäristöön. Löydät kaikki haluamasi LUMATIKKA+ -kurssit kootusti myös DigiCampuksella tästä kurssikategoriasta. Tällä hetkellä näkyvissä ovat kevään 2024 alueet, syksyn kurssialueet avautuvat 26.8. Kurssikategoriaan pääsee myös manuaalisesti navigoimalla pitkin polkua: Kaikille avoimet kurssit / MOOC / Opetus ja kasvatustiede / LUMA-keskus Suomi. Kurssia voi etsiä myös nimellä DigiCampuksen haku-toiminnolla.
- Klikattuasi haluamaasi LUMATIKKA+ -kurssia avautuu Kurssialueelle liittyminen -sivu. Paina sitten Itserekisteröityminen-otsikon alta löytyvää Lisää minut kurssialueelle -painiketta.
- Täytä lopuksi vielä kurssin alusta löytyvää Täytä taustatietokysely kurssin avaamiseksi -kyselyä. Opetushallitus toimii kurssin rahoittajana ja vaatii taustatietokyselyn osallistujien raportoimiseksi. Kun olet täyttänyt taustatietolomakkeen, pääset käsiksi kurssin sisältöihin – tervetuloa!
- Kurssialueelle rekisteröityminen tarvitsee tehdä vain kerran. Jatkossa löydät omat kurssisi DigiCampuksen aloitussivulta kohdasta Kurssien yhteenveto, kun olet kirjautuneena sisään.