LUMATIKKA+ 2: Arviointi matematiikan opetuksen ytimessä perusopetuksen luokilla 1–6

LUMATIKKA+ 2: Arviointi matematiikan opetuksen ytimessä perusopetuksen luokilla 1–6 -itseopiskelukurssin oppimisympäristöön DigiCampuksessa pääset tästä linkistä. Ohjeet DigiCampukseen kirjautumisesta ja itserekisteröitymisestä löydät sivulta Verkkokoulutukset. Tältä sivulta löydät puolestaan tarkemman kuvauksen kurssin sisällöistä ja suorittamisesta.
Kurssin sisältö
Ahdistaako arviointi? Ei ihme, sillä osaamisen arviointi on monimutkainen tehtävä. On arvioitava erilaisia oppimistapoja ja taitoja, ja perinteiset arvioinnin mittarit voivat jättää huomioimatta yksilöllisen edistymisen. Arvioinnin tulisi tukea oppilaiden kehitystä ja oppimista, mutta se voikin aiheuttaa stressiä ja paineita sekä vaikuttaa negatiivisesti oppimiseen ja suoritukseen.
Tällä kurssilla haluamme innostaa sinua löytämään uusia tapoja arvioida oppilaiden osaamista. Tarjoamme konkreettisia ideoita matemaattisen ajattelun ja myönteisen matematiikkakuvan kehittämiseen. Kurssilla keskitymme matemaattisen ymmärryksen lisäämiseen ja esittelemme innostavia opetusmenetelmiä. Tutustumme myös helposti saatavilla oleviin toimintamateriaaleihin käsitteenmuodostuksen tukemisessa.
Tule mukaan matkalle kohti motivoivaa ja vaikuttavaa matematiikan opetusta!

Kohderyhmä
Kurssi on suunnattu luokanopettajille sekä aineenopettajille ja erityisopettajille, jotka opettavat matematiikkaa peruskoulun luokille 1–6. Kurssin voi suorittaa kuitenkin myös kuka tahansa muu matemaattisten taitojen perusopetuksesta kiinnostunut.
Suorittaminen
Kurssiin kuuluu teoriaosuus ja käytännön opetuksen kehittäjä -osuus. Voit katsella sisältöjä, suorittaa pelkän teorian tai myös opetuskokeilun, jolloin saat eniten irti kurssista. Itseopiskelukurssin voi aloittaa haluamanaan ajankohtana ja edetä omassa tahdissa.
Teoriaosio sisältää asiantuntijoiden tietoiskuja ja kirjallista materiaalia, jonka voi tulostaa itselleen talteen. Pienet keskustelutehtävät herättelevät pohtimaan.
Opetuksen kehittäjä -osiossa harjoittelet teoriaosiossa oppimaasi omassa arjessasi. Pääset suunnittelemaan oppitunnin, jossa pääosassa on oppilaiden välinen vuorovaikutus ja matemaattisen ajattelun kielentäminen, sekä kuulemaan oppilaiden ajatuksia käsiteltävänä olevasta asiasta. Samalla voit keskittyä arvioimaan käsitteiden ymmärtämistä ja matemaattista osaamista. Voit tehdä opetuskokeilun työn ohessa omassa opetusryhmässäsi. Voit halutessasi toteuttaa sen myös yhdessä kollegan kanssa. Jos et ole parhaillaan työelämässä, hyödynnä opetuskokeiluun esimerkiksi kollegasi ryhmää tai teetä kokeilu vaikkapa sukulaislapsille. Voit kuitenkin osallistua kurssille myös ilman aikomusta suorittaa opetuskokeilu.
Kurssi päättyy teoriatestiin, joka sisältää kysymyksiä läpikäymistäsi teoriamateriaaleista. Hyväksytyn teoriatestin jälkeen saat ladattua itsellesi kurssidiplomin.
Oman opiskelun helpottamiseksi voit tutustua kurssin suorittamiseen kuluvaan suuntaa-antavaan aika-arvioon:
Arvioitu suoritusaika | Tehtävä |
---|---|
5–10 h | Osa 1. Johdanto ja osa 2. Arviointi matematiikan osaamisessa. Sisältää keskustelutehtävän. |
3–6 h | Osa 3. Matematiikan osaaminen. Sisältää keskustelutehtävän. |
4–8 h | Osa 4. Matematiikan kielentäminen. |
13–25 h | Osat 5.–10. Ikäkausipedagogiikka. |
3–6 h | Osa 11. Opetuksen kehittäjä: Arviointikokeilun suunnittelu ja toteutus. |
1–2 h | Osat 12.–14. Teoriatesti kurssin teoriaosuudesta ja kurssin päätös. |
Tavoitteet
Teoriaosaajan tavoitteet
Teoriaosuuden suorittanut
- ymmärtää matematiikan arvioinnin erilaiset muodot ja sen, miten arvioinnilla voidaan vaikuttaa matematiikkakuvaan ja motivaatioon sekä oppimisen edistämiseen
- ymmärtää itse- ja vertaisarvioinnin osana arviointia ja oman oppimisen reflektointia
- ymmärtää, että matemaattinen tieto rakentuu konkretiasta abstraktiin ja kumuloituu
- ymmärtää matemaattisen ajattelun kielentämisen merkityksen oppimisessa ja arvioinnissa
- tutustuu matematiikan ikäkausipedagogiikkaan ja keskeisimpiin alakoulun matematiikan sisältöihin.
Opetuksen kehittäjän tavoitteet
Opetuksen kehittäjä -osuuden suorittanut osaa lisäksi
- huomioida kielentämisen merkityksen omassa opetuksessaan
- hyödyntää monipuolisia arviointitapoja.
Kurssin tekijät
Pääsuunnittelutiimi
- Nina Ågren
- Riikka Qvintus
- Eetu Mallat
- Juho Tiainen
Muu suunnittelu- ja ohjaustiimi
- Alisa Uusi-Kilponen
- Eveliina Hietakymi