LUMATIKKA 3: Matematik i rörelse
Från den här länken kan du ta dig till kursen LUMATIKKA 3: Matematik i rörelse på Digicampus. Instruktioner för hur du loggar in på Digicampus och registrerar dig på kurser samt tips för hur du studerar på kurserna hittar du på sidan Självstudiekurser via menyn ovan. På den här sidan hittar du en närmare beskrivning av kursinnehållet och -upplägget.
Beskrivning
Hur får man en matematiklektion i rörelse? Vad har dans och matematik gemensamt? Hur kan kroppsliga övningar öka förståelsen av matematiska begrepp? Vilken betydelse har gester i matematisk kommunikation? Den här temakursen inom LUMATIKKA-programmet ger svar bland annat på de här frågorna.
På kursen får du bekanta dig med olika typer av uppgiftsidéer för rörlig och kroppslig matematikundervisning och ta del av hur lärare och experter ser på och vilka erfarenheter de har av grunderna för kroppslig undervisning. Kurskapitlen innehåller olika uppgifter och exempel kring dessa teman. De som du mest intresserar dig för kan du välja att fördjupa dig grundligare i.

Målgrupp
Kursen lämpar sig för alla som undervisar i matematik, från småbarnspedagogiken till andra stadiet. Även lärarstuderande kan ha nytta av kursen. Dessutom kan vem som helst som intresserar sig för integrering av matematikundervisning och motion bekanta sig med kursmaterialet.
Kursupplägg
Du kan avlägga kursen när som helst och var som helst. Kursen består av två delar: en teoribaserad del för teoriexperter och en mer praktiskt orienterad del för undervisningsutvecklare. Teoridelen avlägger du genom att bekanta dig med kursmaterialet och genom att göra de tillhörande teoritesterna. Den praktiskt orienterade undervisningsutvecklare-kursdelen går i sin tur ut på att du i slutet av kursen ska genomföra ett undervisningsexperiment, som fördjupar ditt teorikunnande och ger dig möjlighet att tillämpa det i praktiken. Undervisningsexperimentet kan du genomföra antingen i din egen eller en kollegas undervisningsgrupp eller med bekantas barn. Efter att du har avlagt båda kursdelarna får du ett diplom för slutförd kurs.
Ungefärlig tidsåtgång | Uppgift |
---|---|
10 tim. | Du bekantar dig med teoridelen och gör uppgifterna i anslutning till den. |
10 tim. | Du planerar och genomför ett undervisningsexperiment. |
Teoriexperten
✓ känner till en mångfald av modeller för hur matematiklektioner kan hållas utanför klassrummet
✓ förstår fördelarna med kroppsliga arbetssätt och mentala föreställningar i matematiklärandet
✓ förstår hur motionsstunder påverkar hjärna och lärandet och hur man med hjälp av motion kan öka ivern och motivationen hos eleverna på matematiklektionerna.
Undervisningsutvecklaren
✓ kan tillämpa idén om en rörlig lektion i sin matematikundervisning
✓ har en uppfattning om att utvecklingen av den egna undervisningen och ett kreativt angreppssätt utgör tillgångar i undervisnings- och fostringsarbete
✓ kan utveckla sin egen undervisning utgående från forskning och personliga reflektioner.
Ett smakprov från kursen
Kursteamet
Det huvudsakliga
planeringsteamet
Saara Lehto
Martina Aaltonen
Susanna Toikka
Alisa Uusi-Kilponen
Anssi Korhonen
Resten av planerings- och utbildareteamet
Hanna Viitala
Ann-Sofi Röj-Lindberg
Ann-Catherine Henriksson
Eveliina Hietakymi