Valmistaudu koulutukseen

Näin saat koulutuksesta parhaan hyödyn irti!
Verkko-oppimisympäristö
Tekniset edellytykset
Lisenssit

Näin saat koulutuksesta parhaan hyödyn irti!

Haasta kollega mukaan!

Ajatusten ja ideoiden vaihtaminen kollegan kanssa rikastaa koulutuksen antia! Saat enemmän, kun voit lähipäivien ja verkkoympäristön ulkopuolellakin pallotella ajatuksia jonkun koulutukseen sitoutuneen kollegan kanssa ja voit yksinäisen puurtamisen sijaan tutustua materiaaliin yhdessä jonkun kanssa. Suosittelemme vahvasti, että samasta yksiköstä koulutukseen osallistuu useampi varhaiskasvattaja/opettaja.

Aikatauluta

Aikatauluta jo ennakkoon aikaa työskentelylle myös mahdollisten lähipäivien ulkopuolella. Varaudu siihen, että verkossa työskentely voi tuntua aluksi työläältä ja vaatii hetken opettelua – nappulat ja navigaatiopalkit alkavat löytyä huomattavasti nopeammin muutaman kerran jälkeen!

Sitoudu

Varsinkin kokonaan verkossa suoritettavien kurssien haasteena on se, että vain osa kurssin aloittaneista suorittaa kurssin loppuun saakka. Tähän on varmasti monia syitä, mutta yksi keskeinen tekijä on se, että verkkotyöskentelylle ei osata varata riittävästi aikaa: vaikka kurssi suoritetaankin verkossa, oppiminen ei silti tapahdu itsestään! Opiskelulle on varattava aikaa.

Todennäköistä on, että mitä enemmän käytät kurssin suorittamiseen aikaa ja osallistut aktiviteetteihin, sitä enemmän kurssi myös antaa sinulle!


Verkko-oppimisympäristö

LUMATIKKA-koulutuksessa käytetään Helsingin yliopiston sähköistä oppimisympäristöä, joka on Moodle-pohjainen. Oppimisympäristö löytyy osoitteesta https://mooc.helsinki.fi/ 

Voidaksesi opiskella oppimisympäristössä tarvitset käyttäjätunnuksen, jonka luot itse. Tämän jälkeen sinun on vielä lisättävä itsesi opiskelijaksi oikealle kurssille. Tätä varten tarvitset kurssiavaimen, jonka saat sähköpostiisi kurssin alkaessa.

HUOM! Käyttäjätunnuksen luomisen yhteydessä automaattisen vahvistusviestin saapumisessa on toisinaan ilmennyt pientä viivettä. Jos et saa viestiä heti, odota rauhassa tovi!

Ohje käyttäjätunnuksen luomiseen (mooc.helsinki.fi)


Tekniset edellytykset

Tarvitset käyttöösi:
1. tietokoneen ja verkkoyhteyden sekä
2. kaiuttimet tai kuulokkeet, jotta voit katsella videoita.
3. Kursseilla, jotka sisältävät pienryhmätyöskentelyä verkossa, tarvitset vähintään mikrofonin, mielellään myös web-kameran.
4. Valmiudet käyttää tekstinkäsittelyä ja esitysohjelmaa (esim. PowerPoint, Google Slides). valmiudet ladata ja lukea pdf-tiedostoja omalla laitteella.
5. KurSsista riippuen saatat tarvita myös

mahdollisuuden ottaa valokuvia tai videoita (esim. omalla älypuhelimella) sekä mahdollisuuden jakaa videoita esim. jonkin videopalvelun kautta.

Oppimisympäristön kanssa yhteensopiviksi testatut selaimet:
Desktop

Chrome
Firefox
Safari (yhteensopivuusongelmia 7:n ja sitä vanhempien versioiden kanssa)
Edge
Internet Explorer (toimii hieman vaihtelevasti, yhteensopivuusongelmia 10:n ja sitä vanhempien versioiden kanssa)

Mobiili

MobileSafari
Google Chrome

HUOM! Suosittelemme kirjautumista kurssille ensimmäisellä kerralla pöytäkoneella tai läppärillä (ei mobiililaitteella).

Oppimisympäristö toimii kohtuullisen mukavasti mobiililaitteilla selaimen kautta kätettynä. Oppimisympäristöstä on olemassa myös mobiiliapplikaatio (Moodle Mobile). Sovelluksen voi yhdistää oikeaan Moodle-ympäristöön kopioimalla ensimmäiseen kenttään oppimisympäristön URL:in (https://mooc.helsinki.fi/). Tämän jälkeen sovelluksen voi yhdistää omaan käyttäjätiliin. Sovellus on kuitenkin vielä karvalakkimalli eikä välttämättä toimi aivan ihanteellisesti – mobiilikäyttö selaimen kautta saattaa olla parempi vaihtoehto.


Lisenssit

MOOCiin tuotettu materiaali jää avoimeen käyttöön myös koulutuksen hankevaiheen jälkeen. Huomioithan, että mikäli haluat julkaista alustalla kurssiin kiinteästi kuuluvien opetuskokeiluiden aikana syntyneitä oppilaiden tuotoksia, valokuvia tai videomateriaaleja, olet yksiselitteisesti vastuussa asianmukaisten lupien hankkimisesta sekä oppilailta että heidän huoltajiltaan.

Lisäksi kannustamme koulutukseen osallistuvia merkitsemään omat kurssin aikana syntyvät tuotoksensa esimerkiksi CC-lisenssein, jotta materiaali hyödyttää myös muita varhaiskasvattajia/opettajia hankeen aikana ja sen jälkeen. Lisätietoja lisensseistä.