Projektiopetus

LUMATIKKA3:
Projektit opetuksen polkimena (1-2 op)

Tervetuloa mukaan vielä syksyllä 2022 järjestettävään ohjattuun koulutukseemme - ohjeet kurssille liittymiseen löydät alta!

Kurssikuvaus ja tavoitteet

Projektioppiminen tuo matematiikan opetukseen lisäarvoa syventämällä ja laajentamalla oppijoiden tietoja ja taitoja. Projektien avulla oppijat pääsevät näkemään, mihin kaikkeen arjessa tarvitaan matematiikkaa. Opetuksesta tulee oppijalähtöistä ja oppijat ovat aktiivisia toimijoita oppimisprosessin aikana. Matematiikan opetus monipuolistuu, kun eheyttävä ja ilmiöpohjainen opetus sulautuvat luonnollisesti projektityöskentelyyn. Matematiikan lisäksi oppijat harjoittelevat muita työelämätaitoja, kuten yhteistyö- ja vuorovaikutustaitoja.

Tällä kurssilla tutustut projektioppimiseen ja sen arviointiin matematiikan opetuksen näkökulmasta sekä laadit oman projektioppimiskokonaisuuden, josta saat vertaispalautetta. Kurssilla saat konkreettisia opetusmalleja ja materiaaleja oman opetuksen suunnittelun tueksi.

Kurssin teemaosiot MOOC-oppimisympäristössä:
1. Johdatus kurssiin
2. OSA I - Johdatus projektioppimiseen
3. OSA I - Eheyttävä opetus projektioppimisen lähtökohtana
4. OSA I - Projektin toteutus käytännössä
5. OSA I - Projektioppimisen arviointi
6. OSA I - Tutkimuksellisuus projektioppimisessa
7. OSA I - Yritys, yliopisto tai lähiympäristö projektin tukena
8. OSA I - Kurssin päätös
9. Todistus (osa I)
10. OSA II - Materiaalia kokeilun tueksi
11. OSA II - Projektityöskentelykokeilu
12. Todistus (osa II)
13. Vinkit ja linkit
Kurssin teemaosiot MOOC-oppimisympäristössä.

Kurssi toteutetaan yhteistyössä StarT-ohjelman kanssa.

Kurssi antaa sinulle:

✓ tutkimuspohjaista tietoa projektioppimisesta opetuksen työtapana
✓ valmiuksia monialaisten oppimiskokonaisuuksien sekä teemaopintojen toteuttamiseen
✓ uusia materiaaleja ja käytännön työkaluja opetuksesi kehittämiseen
✓ ideoita projektioppimisen toteuttamiseen osana matematiikan ja luonnontieteiden opetusta
✓ tukea projektioppimiskokonaisuuden toteutuksessa
✓ tukea yhteistyöhön elinkeinoelämän kanssa.

Kohderyhmä

Kurssi soveltuu varhaiskasvatuksen, esiopetuksen, perusopetuksen ja toisen asteen opettajille. Kurssi on avoinna kaikille kiinnostuneille riippumatta siitä, onko parhaillaan opetustyössä. Kurssille voivat osallistua siis myös mm. opiskelijat, työttömät, hoitovapaalla olevat ja muut matematiikan opetuksesta kiinnostuneet. Harjoitusosassa voi toteuttaa projektin oman ryhmän kanssa tai suunnitella laajennetun projektisuunnitelman.

Aikataulu ja suoritustapa

Syksyn 2022 verkko-opinnot (22.8.-13.11.2022)

Syksyn viimeiset ohjattuna toteutettavat verkko-opinnot MOOC-alustalla ovat alkaneet 22.8.2022. Kurssin verkko-oppimisympäristö avautuu osallistujille viikkoa aiemmin orientaatioviikon alkaessa 15.8. Kurssisuoritukset tulee olla palautettuna 13.11. mennessä. Kurssilla voi sen ollessa käynnissä edetä joko yhteisessä, joustavassa aikataulussa tai aloittaa opinnot haluamanaan ajankohtana ja edetä omassa tahdissa. Kurssia seuraa arviointiperiodi 14.-27.11., jonka aikana ohjaajat arvioivat kurssisuorituksia ja pyytävät palautuksiin tarvittaessa täydennyksiä. Mahdolliset halutut kausikohtaiset vinkit sekä kouluttautumisesta saatavat osaamismerkit ja todistus on hyvä ottaa talteen kurssialustalta itselle, sillä MOOC-oppimisympäristö sulkeutuu 31.12.2022, hankkeen päättyessä.

Kurssista on tarjolla kaksi suoritusvaihtoehtoa:
1. vain teoria (1 op)
2. teoria ja käytännön harjoittelu matematiikan näkökulmasta (2 op)

Teoriaosuuden voi suorittaa omassa aikataulussaan, mutta harjoitteluosuus on ajastettu suositusaikatauluin vertaispalautteiden ja muiden suoritusten mielekkyyden vuoksi. Aikataulu on joustava ja soveltuu hyvin työn ohessa suoritettavaksi.

Syksyn 2022 kurssialueelle pääset tästä. Ennakkoon ilmoittautuneet ovat saaneet ohjeet kurssialueelle liittymiseen noin viikkoa ennen kurssien alkamista, mutta ohjeet kurssialueelle kirjautumiseen löydät myös alta. Mikäli et ole ennakkoilmoittautunut kursseille, katso ohjeet itserekisteröitymisestä ilmoittautumissivultamme. 

Valmistaudu koulutukseen

Kurssialueelle liittyminen

  1. Jos käytät Helsingin yliopiston MOOC-alustaa ensimmäistä kertaa, luo itsellesi käyttäjätunnus. Jos olet aiemmin osallistunut alustan kautta jollekin muulle kurssille, voit käyttää tuolloin luomaasi käyttäjätunnusta.
  2. Vahvista käyttäjätunnus sähköpostissa. Vahvistusviestin saapumisessa voi olla viivettä tai viesti voi herkästi mennä roskapostiin. Teknisissä ongelmissa ole yhteydessä info@lumatikka.luma.fi tai suoraan MOOC-ylläpitoon moodle@helsinki.fi.
  3. Liity kurssialueelle sinne vievän suoralinkin kautta. Ensimmäisen liittymiskerran jälkeen kurssi tulee näkyviin MOOCissa Valikko-sivulle.

Muita linkkivinkkejä

Vinkkejä koulutukseen valmistautumiseen
Usein kysyttyjä kysymyksiä

Aiheesta blogissamme ja muualla

Projektlärande – kursen pågår även på svenska!
StarT-toiminta – yhteistyössä mukana
Projektioppiminen yläkoulun matematiikassa – yhteistyössä mukana
Arkielämän ilmiöitä – yhteistyössä mukana

Kurssin toteuttajat

Kurssivastaavat

Vikke Vuorenpää

DI, projektitutkija
Tampereen yliopisto
vikke.vuorenpaa@tuni.fi

Muut kurssin tekijät

Melike Öz
Elina Viro


Kaikki oikeudet muutoksiin pidätetään. Alla rättigheter förbehålles.

Top