Matematiikka ja taide

LUMATIKKA3: Matematiikka ja taide (2 op)

Seuraava kurssikerta alkaa tammi-helmikuun vaihteessa 2022 -  Ilmoittaudu mukaan!
Ikosaedri

Kurssikuvaus

Kurssilla esitellään monipuolisesti matematiikan ja taiteen yhteyksiä. Kurssin rikkaasta ideapankista voit ammentaa uusia ideoita esimerkiksi kuvataidetta, käsitöitä ja matematiikkaa yhdisteleviin monialaisiin oppimiskokonaisuuksiin. Tule kurssille viihtymään kappaleiden rakentelun, pintojen virkkaamisen, laatoitusten värittämisen, fraktaalien tuottamisen ja solmujen solmimisen parissa.

(Huom! Kurssiin sisältyy elementtejä aiemmilta LUMATIKKA-kursseilta Origameilla oivalluksia oppimiseen ja Rakennetaan matemaattisia esineitä, mutta kurssille on tuotettu myös runsaasti uutta materiaalia.)

Kolmioista rakennettu etana

Kohderyhmä

Kurssi soveltuu varhaiskasvatuksen ja luokanopettajille sekä matematiikan, kuvataiteen ja käsityön aineenopettajille kaikilla asteilla. Ihanteellisinta on, jos kurssille osallistuu tiede- ja taideaineiden opettajia, joilla on mahdollisuus ideoida yhteistyötä omassa koulussaan tai päiväkodissaan.

Myös alan opiskelijoille on hyötyä kurssin materiaaleista, mutta opetuskokeilun suorittamiseen tulee olla opetusryhmä käytettävissä.

Toteutustapa

Verkkokurssi koostuu seuraavista elementeistä:

✓ Verkkomateriaaliin tutustuminen ja pohdintatehtävät
✓ Kokeilut omassa opetuksessa, sisältäen suunnittelun, raportoinnin, vertaispalautteen ja reflektion

Kevään 2022 verkko-opinnot (31.1.-8.5.2022)

Kevään verkko-opinnot MOOC-alustalla alkavat 31.1.2022. Kurssin verkko-oppimisympäristö avautuu osallistujille viikkoa aiemmin pidettävällä orientaatioviikolla eli 24.1. Kurssisuoritukset tulee olla palautettuna 8.5. mennessä. Tuolla aikavälillä kurssilla voi edetä joko yhteisessä, joustavassa aikataulussa tai aloittaa opinnot haluamanaan ajankohtana ja edetä omassa tahdissa. Kurssin suorittamiseen ei sisälly mitään tiettyyn kellonaikaan sidottua pakollista osuutta. Kurssia seuraa arviointiperiodi, jonka aikana ohjaajat arvioivat kurssisuorituksia ja pyytävät palautuksiin tarvittaessa täydennyksiä.

Kurssille voi ilmoittautua etukäteen 29.11.2021-23.1.2022 tästä linkistä. Ennakkoon ilmoittautuneet saavat ohjeet kurssialueelle liittymiseen noin viikkoa ennen kurssien alkamista.

Valmistaudu koulutukseen

Kurssialueelle liittyminen

  1. Jos käytät Helsingin yliopiston MOOC-alustaa ensimmäistä kertaa, luo itsellesi käyttäjätunnus. Jos olet aiemmin osallistunut alustan kautta jollekin muulle kurssille, voit käyttää tuolloin luomaasi käyttäjätunnusta.
  2. Vahvista käyttäjätunnus sähköpostissa. Vahvistusviestin saapumisessa voi olla viivettä tai viesti voi herkästi mennä roskapostiin. Teknisissä ongelmissa ole yhteydessä info@lumatikka.luma.fi tai suoraan MOOC-ylläpitoon moodle@helsinki.fi.
  3. Liity kurssialueelle suoran linkin kautta. Ensimmäisen liittymiskerran jälkeen kurssi tulee näkyviin MOOCissa Omat kurssini -sivulle.

Varaa kalenterista aikaa koulutukselle: verkkomateriaaleihin tutustuminen, opetuskokeilun suunnittelu, toteuttaminen ja reflektointi.

Muita linkkivinkkejä

Lisää vinkkejä koulutukseen valmistautumiseen
Usein kysyttyjä kysymyksiä

Osallistujien palautetta kurssista

Tämä kurssi Matematiikka ja taide oli innostava ja siinä oli konkretiaa tunneille viemisiksi! Kurssin etenemistä oli helppo seurata. Kiitos!

Peruskoulun yläluokkien matematiikan opettaja

“Kiitos, hieno kokonaisuus ja hyviä vinkkejä jatkoon :)”

Varhaiskasvatuksen opettaja

Kiitos todella hyvästä kurssikokonaisuudesta, tästä on ollut valtavasti hyötyä. Odotan innolla ensi lukuvuotta, jolloin pääsen rakentamaan omaa matematiikan opetusta alusta saakka näillä opeilla.

kurssin osallistuja

Aiheesta blogissamme ja muualla

Aalto-yliopiston Math&Arts-kollaboraatio

– osana Aallon tutkintotarjontaa olevia kursseja Math&Arts-kokonaisuudesta voit hyväksilukea myös LUMATIKKA-opintoihin. Tiedustelut: kirsi.peltonen@aalto.fi
– mm. Bridges-konferenssi Espoossa elokuussa 2021

LUMATIKKA-blogi 20.2.2019
LUMATIKKA-blogi 24.10.2019
LUMATIKKA-blogi 17.12.2019
Dimension verkkojulkaisu 10.6.2020
Dimension verkkojulkaisu 28.5.2019

Helsingin yliopiston Mathversum

Experience Workshop

Kurssin toteuttajat

Kurssivastaava

Taneli Luotoniemi

Taiteen tutkijatohtori
Aalto-yliopisto
taneli.luotoniemi@aalto.fi

Muut kurssin tekijät

Martina Aaltonen

Johanna Rämö

Veikko Somerpuro

Kirsi Peltonen


Kaikki oikeudet muutoksiin pidätetään. Alla rättigheter förbehålles.