Matematiikka ja taide

LUMATIKKA3: Matematiikka ja taide (2 op)

Seuraava kurssikerta alkaa elokuussa 2021! Ilmoittautuminen on käynnissä 23.4.-23.8. tällä sivulla.

Ikosaedri

Kurssikuvaus

Kurssilla esitellään monipuolisesti matematiikan ja taiteen yhteyksiä. Kurssin rikkaasta ideapankista voit ammentaa uusia ideoita esimerkiksi kuvataidetta, käsitöitä ja matematiikkaa yhdisteleviin monialaisiin oppimiskokonaisuuksiin. Tule kurssille viihtymään kappaleiden rakentelun, pintojen virkkaamisen, laatoitusten värittämisen, fraktaalien tuottamisen ja solmujen solmimisen parissa.

(Huom! Kurssiin sisältyy elementtejä aiemmilta LUMATIKKA-kursseilta Origameilla oivalluksia oppimiseen ja Rakennetaan matemaattisia esineitä, mutta kurssille on tuotettu myös runsaasti uutta materiaalia.)

Kolmioista rakennettu etana

Kohderyhmä

Kurssi soveltuu varhaiskasvatuksen ja luokanopettajille sekä matematiikan, kuvataiteen ja käsityön aineenopettajille kaikilla asteilla. Ihanteellisinta on, jos kurssille osallistuu tiede- ja taideaineiden opettajia, joilla on mahdollisuus ideoida yhteistyötä omassa koulussaan tai päiväkodissaan.

Myös alan opiskelijoille on hyötyä kurssin materiaaleista, mutta opetuskokeilun suorittamiseen tulee olla opetusryhmä käytettävissä.

Toteutustapa

Verkkourssi koostuu seuraavista elementeistä:

✓ Verkkomateriaaliin tutustuminen ja pohdintatehtävät
✓ Kokeilut omassa opetuksessa, sisältäen suunnittelun, raportoinnin, vertaispalautteen ja reflektion

Aikataulu

Syksyn 2021 verkko-opinnot (30.8.-28.11.2021)

Syksyn verkko-opinnot alkavat 30.8. ja päättyvät 28.11.2021. Tällä aikavälillä kursseilla on suositeltavaa edetä yhteisessä, mutta joustavassa aikataulussa. Kurssin suorittamiseen ei sisälly mitään tiettyyn kellonaikaan sidottua pakollista osuutta. Kurssia seuraa arviointiperiodi, jonka aikana ohjaajat arvioivat kurssisuorituksia ja pyytävät palautuksiin tarvittaessa täydennyksiä.

Kursseille voi ilmoittautua ennakkoon 23.4.-23.8.2021 ilmoittautumissivun kautta. Ennakkoon ilmoittautuneet saavat ohjeet kurssialueelle liittymiseen noin viikkoa ennen kurssien alkamista.

Kevään 2021 verkko-opinnot (11.1.-18.4.2021)

Kurssi on päättynyt 18.4.2021. Kurssin materiaaleihin voi itsenäisesti tutustua kevään kurssialueella, mutta palautuksia ei oteta vastaan kesän aikana. Mikäli kurssiin sisältyy ns. “teoriaosaajan merkki”, voi teoriaopintoja tehdä kesän aikana ja ilmoittautua syksyllä jatkamaan opintoja “opetuksenkehittäjäksi”.

Jos käytät Helsingin yliopiston MOOC-alustaa ensimmäistä kertaa, luo itsellesi käyttäjätunnus. Jos olet aiemmin osallistunut alustan kautta jollekin muulle kurssille, voit käyttää tuolloin luomaasi käyttäjätunnusta.

Kun olet vahvistanut käyttäjätunnuksen, liity kurssialueelle alla olevan linkin kautta. Ensimmäisen kerran jälkeen kurssi tulee näkyviin Omat kurssini -sivulla välilehdelle 2021. Teknisissä ongelmissa ole yhteydessä info@lumatikka.luma.fi tai suoraan MOOC-ylläpitoon moodle@helsinki.fi.

Kurssialueelle pääset tästä linkistä. Kurssilla ei ole erillistä teoriaosuutta.

Valmistaudu koulutukseen

Varaa kalenterista aikaa koulutukselle: verkkomateriaaleihin tutustuminen, opetuskokeilun suunnittelu, toteuttaminen ja reflektointi.

Lisää vinkkejä koulutukseen valmistautumiseen
Usein kysyttyjä kysymyksiä

Osallistujien palautetta kurssista

Tämä kurssi Matematiikka ja taide oli innostava ja siinä oli konkretiaa tunneille viemisiksi! Kurssin etenemistä oli helppo seurata. Kiitos!

Peruskoulun yläluokkien matematiikan opettaja

“Kiitos, hieno kokonaisuus ja hyviä vinkkejä jatkoon :)”

Varhaiskasvatuksen opettaja

Kiitos todella hyvästä kurssikokonaisuudesta, tästä on ollut valtavasti hyötyä. Odotan innolla ensi lukuvuotta, jolloin pääsen rakentamaan omaa matematiikan opetusta alusta saakka näillä opeilla.

kurssin osallistuja

Aiheesta blogissamme ja muualla

Aalto-yliopiston Math&Arts-kollaboraatio

– osana Aallon tutkintotarjontaa olevia kursseja Math&Arts-kokonaisuudesta voit hyväksilukea myös LUMATIKKA-opintoihin. Tiedustelut: kirsi.peltonen@aalto.fi
– mm. Bridges-konferenssi Espoossa elokuussa 2021

LUMATIKKA-blogi 20.2.2019
LUMATIKKA-blogi 24.10.2019
LUMATIKKA-blogi 17.12.2019
Dimension verkkojulkaisu 10.6.2020
Dimension verkkojulkaisu 28.5.2019

Helsingin yliopiston Mathversum

Experience Workshop

Kurssin toteuttajat

Martina Aaltonen

Matematiikan tutkijatohtori
Helsingin yliopisto
martina.aaltonen@helsinki.fi

Taneli Luotoniemi

Taiteen tutkijatohtori
Aalto-yliopisto
taneli.luotoniemi@aalto.fi

Kirsi Peltonen

Matematiikan yliopistonlehtori
Aalto-yliopisto
kirsi.peltonen@aalto.fi


Kaikki oikeudet muutoksiin pidätetään. Alla rättigheter förbehålles.