Matematiikka ja taide

LUMATIKKA3: Matematiikka ja taide (2 op)

Tervetuloa mukaan vielä syksyllä 2022 - ohjeet kurssi-ilmoittautumiseen löydät alta!

Ikosaedri

Kurssikuvaus

Kurssilla esitellään monipuolisesti matematiikan sekä taiteen ja kulttuurin yhteyksiä. Kurssin rikkaasta ideapankista voit ammentaa uusia ideoita esimerkiksi kuvataidetta, käsitöitä, musiikkia ja matematiikkaa yhdisteleviin monialaisiin oppimiskokonaisuuksiin. Tule kurssille viihtymään kappaleiden rakentelun, pintojen virkkaamisen, laatoitusten värittämisen, fraktaalien tuottamisen ja solmujen solmimisen parissa.

Kurssin teemaosiot MOOC-oppimisympäristössä: Johdanto 1. Kurssin suorittaminen 2. Fraktaalit 3. Laatoitukset 4. Kultaiset suhteet 5. Origameja ja muuta paperitaidetta 6. Muodot 7. Solmut 8. Pallo- ja hyperbolinen geometria 9. Projektiivinen geometria 10. Tikkurakennelmat 11. Matemaattiset esineet 12. Matematiikka ja musiikki 13. Matematiikka populaarikulttuurissa 14. Matikka ja taide -linkkivinkit 15. Oma matikka & taide -tuokio 16. TODISTUS 17. Tekijät
Kurssin teemaosiot MOOC-oppimisympäristössä.
Kolmioista rakennettu Pythagoraan etana. Kuvat Martina Aaltonen & co.
Kolmioista rakennettu Pythagoraan etana. Kuvat Martina Aaltonen & co.

Tähti yhdellä leikkauksella. Kuva Veikko Somerpuro. Kurssiin sisältyy elementtejä aiemmilta LUMATIKKA-kursseilta Origameilla oivalluksia oppimiseen ja Rakennetaan matemaattisia esineitä, mutta kurssille on tuotettu runsaasti uusia osioita.

Kohderyhmä

Kurssi soveltuu varhaiskasvatuksen ja luokanopettajille sekä matematiikan, kuvataiteen ja käsityön aineenopettajille kaikilla asteilla. Ihanteellisinta on, jos kurssille osallistuu tiede- ja taideaineiden opettajia, joilla on mahdollisuus ideoida yhteistyötä omassa koulussaan tai päiväkodissaan.

Myös alan opiskelijoille on hyötyä kurssin materiaaleista, mutta opetuskokeilun suorittamiseen tulee olla opetusryhmä käytettävissä.

Toteutustapa

Verkkokurssi koostuu seuraavista elementeistä:

✓ Verkkomateriaaliin tutustuminen ja pohdintatehtävät
✓ Kokeilut omassa opetuksessa, sisältäen suunnittelun, raportoinnin, vertaispalautteen ja reflektion

Kesäkauden 2022 verkko-opinnot (9.5.-14.8.2022)

Kesällä 2022 ei ole tarjolla ohjattua kurssitoteutusta. Voit kuitenkin halutessasi tutustua päättyneillä kevään kurssialueilla materiaaleihin. Osasta kursseja on mahdollista myös suorittaa teoriaopintoja ja jatkaa syksyllä käytännön osuudesta. Kevään kurssialueet ja ohjeet kesäkauden opiskelumahdollisuuksiin on listattu tähän julkaisuun.

Syksyn 2022 verkko-opinnot (22.8.-13.11.2022)

Syksyn viimeiset ohjattuna toteutettavat verkko-opinnot MOOC-alustalla alkavat 22.8.2022. Kurssin verkko-oppimisympäristö avautuu osallistujille viikkoa aiemmin orientaatioviikon alkaessa 15.8. Kurssisuoritukset tulee olla palautettuna 13.11. mennessä. Kurssilla voi sen ollessa käynnissä edetä joko yhteisessä, joustavassa aikataulussa tai aloittaa opinnot haluamanaan ajankohtana ja edetä omassa tahdissa. Kurssin suorittamiseen ei sisälly mitään tiettyyn kellonaikaan sidottua pakollista osuutta. Kurssia seuraa kahden viikon arviointiperiodi 14.-27.11., jonka aikana ohjaajat arvioivat kurssisuorituksia ja pyytävät palautuksiin tarvittaessa täydennyksiä. Mahdolliset halutut materiaalit ja kouluttautumisesta saatava todistus on hyvä ottaa talteen kurssialustalta itselle, sillä MOOC-oppimisympäristö sulkeutuu 31.12.2022, hankkeen päättyessä.

Ennakkoilmoittaudu LUMATIKKA-kursseille tästä linkistä. Ennakkoon ilmoittautuneet saavat ohjeet kurssialueelle liittymiseen noin viikkoa ennen kurssien alkamista. 

Valmistaudu koulutukseen

Kurssialueelle liittyminen

  1. Jos käytät Helsingin yliopiston MOOC-alustaa ensimmäistä kertaa, luo itsellesi käyttäjätunnus. Jos olet aiemmin osallistunut alustan kautta jollekin muulle kurssille, voit käyttää tuolloin luomaasi käyttäjätunnusta.
  2. Vahvista käyttäjätunnus sähköpostissa. Vahvistusviestin saapumisessa voi olla viivettä tai viesti voi herkästi mennä roskapostiin. Teknisissä ongelmissa ole yhteydessä info@lumatikka.luma.fi tai suoraan MOOC-ylläpitoon moodle@helsinki.fi.
  3. Liity kurssialueelle suoran linkin kautta. Ensimmäisen liittymiskerran jälkeen kurssi tulee näkyviin MOOCissa Valikko-sivulle.

Varaa kalenterista aikaa koulutukselle: verkkomateriaaleihin tutustuminen, opetuskokeilun suunnittelu, toteuttaminen ja reflektointi.

Muita linkkivinkkejä

Lisää vinkkejä koulutukseen valmistautumiseen
Usein kysyttyjä kysymyksiä

Osallistujien palautetta kurssista

Tämä kurssi Matematiikka ja taide oli innostava ja siinä oli konkretiaa tunneille viemisiksi! Kurssin etenemistä oli helppo seurata. Kiitos!

Peruskoulun yläluokkien matematiikan opettaja

“Kiitos, hieno kokonaisuus ja hyviä vinkkejä jatkoon :)”

Varhaiskasvatuksen opettaja

Kiitos todella hyvästä kurssikokonaisuudesta, tästä on ollut valtavasti hyötyä. Odotan innolla ensi lukuvuotta, jolloin pääsen rakentamaan omaa matematiikan opetusta alusta saakka näillä opeilla.

kurssin osallistuja

Aiheesta blogissamme ja muualla

Aalto-yliopiston Math&Arts-kollaboraatio

– osana Aallon tutkintotarjontaa olevia kursseja Math&Arts-kokonaisuudesta voit hyväksilukea myös LUMATIKKA-opintoihin. Tiedustelut: kirsi.peltonen@aalto.fi
– mm. Bridges-konferenssi Espoossa elokuussa 2021

LUMATIKKA-blogi 20.2.2019
LUMATIKKA-blogi 24.10.2019
LUMATIKKA-blogi 17.12.2019
Dimension verkkojulkaisu 10.6.2020
Dimension verkkojulkaisu 28.5.2019

Helsingin yliopiston Mathversum

Experience Workshop

Kurssin toteuttajat

Kurssivastaava

Taneli Luotoniemi

Taiteen tutkijatohtori
Aalto-yliopisto
taneli.luotoniemi@aalto.fi

Muut kurssin tekijät

Martina Aaltonen

Johanna Rämö

Veikko Somerpuro

Kirsi Peltonen


Kaikki oikeudet muutoksiin pidätetään. Alla rättigheter förbehålles.

Top