LUMATIKKA 2: Varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen matematiikkaa lapsilähtöisesti
LUMATIKKA 2: Varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen matematiikkaa lapsilähtöisesti -kurssin oppimisympäristöön Digicampuksessa pääset tästä linkistä. Ohjeet Digicampukseen kirjautumisesta ja itserekisteröitymisestä sekä muita opiskeluvinkkejä löydät sivulta Itseopiskelukurssit. Tältä sivulta löydät tarkemman kuvauksen kurssin sisällöistä ja suorittamisesta.
Kurssin sisältö
Lela asui meressä. Kerran kalakuningas antoi Lelalle taikajuomaa, ja Lela muuttui heti kalasta ihmiseksi! Hän nousi maan pinnalle ja kierteli ympäriinsä. Maalla hän kohtasi toinen toistaan ihmeellisempiä asioita! Lopulta Lela löysi itsensä päiväkodista, joka oli kaikkein ihmeellisin paikka…
Päiväkodissa oli taas tullut lelujen keräämisen hetki. Lapset olivat rakentaneet linnan käyttäen erivärisiä legoja ja puupalikoita. Lela keräsi siniset, punaiset ja keltaiset rakennusosat omiin laatikoihin. Niksu keräsi legot ja palikat omiin laatikoihinsa. Voit arvata, että maan päällä kaikki oli aivan erilaista kuin meren pohjassa – myös lelujen kerääminen! Miten lelut voidaan kerätä monella tapaa? Joka päivä päiväkodista löytyi uusia ihmeellisiä asioita!
Tällä LUMATIKKA-kurssilla saat konkreettisia ideoita siitä, miten lasten matemaattista ajattelua voidaan kehittää esimerkiksi yllä kuvattujen arjen tilanteiden kautta. Kurssilla tutustutaan Lela-hahmon kautta varhaiskasvatukseen kuuluviin matemaattisiin sisältöihin, kuten suhteisiin, mittaamiseen, tilastointiin ja ohjelmointiin. Matematiikkaa eheytetään liikuntaan ja ympäristökasvatukseen sekä esitellään lapsen ajattelun kehitykseen ja opetussuunnitelmiin pohjautuen.
Kurssilla käydään läpi uusimman tutkimustiedon valossa myös matematiikan opettamisen ikäkausipedagogiikkaa sekä matematiikan oppimisen tukemista. Tavoitteena on antaa työkaluja lapsilähtöiseen, ilmiöpohjaiseen ja havainnollistavaan matematiikan perustaitojen opetukseen päiväkodin arjessa. Lelan matematiikkaseikkailu päiväkodissa -kirjaseen voit tutustua myös täältä.
Kohderyhmä
Kurssi on suunnattu varhaiskasvatuksen opettajille ja varhaiskasvatuksen sosionomeille. Lisäksi kurssi voi olla hyödyllinen myös matematiikan parissa työskenteleville lastenhoitajille ja alan opiskelijoille. Kurssimateriaaleihin voi tutustua kuitenkin kuka tahansa varhaismatemaattisten taitojen opetuksesta kiinnostunut.
Suorittaminen
Itseopiskelukurssin voi aloittaa haluamanaan ajankohtana ja edetä omassa tahdissa. Kurssin suoritus perustuu teoriaosion ja opetuksen kehittäjä -osion suorittamiseen. Teoriaosio sisältää kurssimateriaaleihin tutustumista ja niihin liittyvien teoriatestien tekemisen. Opetuksen kehittäjä -osion tarkoitus on, että suunnittelet ja teet kurssin päätteeksi opetuskokeilun, joka syventää teoreettista osaamistasi ja siirtää sitä käytännön tasolle. Voit teettää opetuskokeilun työn ohessa omassa opetusryhmässäsi. Jos et ole parhaillaan työelämässä, hyödynnä opetuskokeiluun esimerkiksi kollegasi ryhmää tai teetä kokeilu vaikkapa sukulaislapselle. Kun suoritat molemmat osiot, saat kurssista myös diplomin.
Oman opiskelun helpottamiseksi voit tutustua kurssin suorittamiseen kuluvaan suuntaa-antavaan aika-arvioon:
Arvioitu suoritusaika | Tehtävä |
20 h | Teoriaosuuteen tutustuminen ja teoriatesti |
10 h | Opetuksen kehittäjä -materiaaleihin tutustuminen ja opetuskokeilun suunnitelman tekeminen |
15 h | Opetuskokeilun toteuttaminen ja reflektointi sekä esitelmän tekeminen työyhteisön kehittämiseksi |
Teoriaosaaja:
✓ osaa hyödyntää erilaisia arjen tilanteita lasten matemaattisen ajattelun tukemisessa.
✓ hahmottaa, miten matematiikka näyttäytyy varhaiskasvatuksen opetussuunnitelmien ja ajattelun kehityksen näkökulmasta.
✓ tiedostaa varhaiskasvatuksen ja myöhempien matemaattisten taitojen välisen yhteyden.
✓ tuntee pedagogisesti mielekkäitä tapoja opettaa seuraavia matemaattisia teemoja: lukukäsite, mittaaminen, geometria, ajan käsite, ohjelmointi ja suhdekäsitteet.
Opetuksen kehittäjä:
✓ osaa tukea alle kouluikäisten lasten matemaattisen ajattelun kehittymistä varhaiskasvatuksen/esiopetuksen pedagogisessa toiminnassa.
✓ hahmottaa oman työn kehittämisen ja tutkivan työotteen merkityksen voimavaroina opetus- ja kasvatustyössään.
✓ osaa kehittää omaa opetustaan tutkimustiedon, henkilökohtaisen reflektion ja työyhteisössä tapahtuvan pohdinnan pohjalta.
Maistiainen kurssista
Osallistujien palautetta kurssista
Suoritin varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen matikkaa -osion ja innoistuin siitä hirveästi. Opiskelu oli kivaa ja pystyin suoraan hyödyntämään melkein kaikkea oppimaani omaan käytännön opetukseen.
varhaiskasvatuksen opettaja
Kurssin anti on ollut monipuolinen ja hyödyllinen. Sen myötä olen pohtinut matematiikan opettamiseen ja oppimiseen liittyviä asioita ja saanut omaan työhöni monta toteuttamiskelpoista hyvää, oivaltavaa ideaa ja tehtävää toteutettavaksi yhdessä lasten kanssa.
esikoulun opettaja
Kurssin tekijät
Pääsuunnittelutiimi
Martina Aaltonen
Emilia Manninen
Heidi Filppa
Anni Jyrinsalo
Maria Larionova
Salla Jansson
Jonna Kangas
Ann-Catherine Henriksson
Inkeri Sundqvist
Eveliina Hietakymi
Muu suunnittelu- ja ohjaustiimi
Johanna Hirvi
Eva Staffans
Jyrki Reunamo
Teemu Hokkanen
Susanna Toikka
Alisa Uusi-Kilponen